Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: ЦИК отхвърли жалба на ГЕРБ срещу президента

Снимка: БГНЕС

ЦИК отхвърли жалбата на управляващата партия ГЕРБ, че с някои от публичните си изяви президентът Румен Радев се е включил в предизборната кампания в полза на БСП. Източници от комисията коментираха пред БНР, че в поведението на държавния глава не е открито подобно нарушение. Ден по-рано със същите аргументи ЦИК отхвърли и жалба на БСП, че премиерът Бойко Борисов ползва държавен ресурс за водене на предизборна кампания в полза на ГЕРБ. Така комисията явно демонстрира независимо поведение и от управляващите, и от опозицията. 

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел заяви в телевизионен дебат с водача на листата на БСП Елена Йончева, че не бива да се позволява на популистки формации да влизат в Европейския парламент, а като пример за популизъм цитира защитаваната от БСП идея за единна минимална европейска заплата. Йончева опонира като заяви, че вече 12 години България е част от ЕС и в нея са влети милиарди инвестиции, но приближаване към ЕС няма, бедността се увеличава и заради ширещата се корупция във властта ефектът от европейските програми и от средствата, налети в България, не се усеща. Лидерът на ПЕС и кандидат за евродепутат на БСП Сергей Станишев се обяви за утвърждаване на един социален ЕС, в който хората, а не корпорациите да са най-важното, и в който да няма разделение на „ядра“ и „периферии“.

От името на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)”, водачът на листата на това обединение Валери Симеонов настоя България да търси съмишленици сред европейските държави, които също страдат от свръхрегулацията на големите западни страни. Според Симеонов, Франция и Германия се стремят Европа да бъде разделена на Западна и Източна, което е неприкрит опит за налагане на интересите на големи държави.

В предизборната кампания силно се открои едно неочаквано включване на бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, който от години насам е почетен председател на формацията и избягва публични изяви. Нарушавайки обичайното си  мълчание, Доган призова електората на ДПС да се мобилизира максимално и подчерта, че предстоящите избори за Европейски парламент са изключително важни за ДПС, защото трасират пътя към доброто му представяне на следващите местни и парламентарни избори в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45