Евроизбори 2019: Предизборната кампания в България е сред по-активните в ЕС

Междинен доклад на българския екип на Европейския център за наблюдение на изборите отчита, че на фона на все още нисък интензитет на националните кампании за избор на евродепутати в ЕС,в България кампанията е относително активна. Докато в повечето страни от ЕС на преден план са икономическите теми, следвани от тези за миграцията и околната среда, в България водещи са въпросите, свързани с благосъстоянието на хората, а икономическите проблеми са на втори план.

България е и сред страните от ЕС където в предизборната кампания националните проблеми надделяват над европейските. Националистическата формация ВМРО депозира в парламента предложение за промени в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи затвор до 4 години и тежки глоби за политици, които клеветят или обиждат свои опоненти. Формацията твърди, че законодателната й инициатива е мотивирана от духа, в който се развива настоящата предизборна кампания, изпълнена с лъжи за опонентите, превръщащи политиката в мръсен и кален терен.

Партия „Атака“  връчи публично на трима студенти стипендии, а те обещаха след като завършат обучението си, да останат да работят и живеят в България. Според „Атака” ниските доходи и обезлюдяването на някои райони са сред основните проблеми на България, а това е така, защото младите напускат държавата и отиват да работят на Запад. ,

Екипът на ДПС продължи да изтъква тезата, че ГЕРБ прилага двоен стандарт като в Европа се обявява срещу неофашизма, омразата и ксенофобията, а в България управлява заедно с националистите.

ГЕРБ и СДС продължиха да отстояват познатото твърдение, че искат отново да са гарант за европейското развитие на България и да продължават да градят положителния й имидж, който тя има откакто я управлява ГЕРБ.

В последните предизборни изяви на БСП се открои уверението, че, ако спечели изборите и управлява, най-напред ще предприеме мерки за възстановяване на икономиката, премахване на политическия и бюрократичен рекет и прекъсване на каналите за ограбване на националните ресурси.


Още от категорията

Дипломатическият институт споделя българския опит в преговорите за членство в ЕС

Семинарът за млади албански дипломати за споделяне на българския опит от преговорите за членство в ЕС приключи в Саранда, Албания, с раздаване на сертификати на участниците от организаторите – д- р Клаус Физингер – директор за Югоизточна Европа на..

публикувано на 18.10.19 в 10:11

Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към..

публикувано на 16.10.19 в 11:02

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

Свикан по спешност от премиера Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди усложнената ситуация в Сирия и произтичащите за България рискове от нея. След като информира президента Румен Радев за обсъждането, премиерът..

публикувано на 15.10.19 в 13:07