Евроизбори 2019: Предизборната кампания в България е сред по-активните в ЕС

Междинен доклад на българския екип на Европейския център за наблюдение на изборите отчита, че на фона на все още нисък интензитет на националните кампании за избор на евродепутати в ЕС,в България кампанията е относително активна. Докато в повечето страни от ЕС на преден план са икономическите теми, следвани от тези за миграцията и околната среда, в България водещи са въпросите, свързани с благосъстоянието на хората, а икономическите проблеми са на втори план.

България е и сред страните от ЕС където в предизборната кампания националните проблеми надделяват над европейските. Националистическата формация ВМРО депозира в парламента предложение за промени в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи затвор до 4 години и тежки глоби за политици, които клеветят или обиждат свои опоненти. Формацията твърди, че законодателната й инициатива е мотивирана от духа, в който се развива настоящата предизборна кампания, изпълнена с лъжи за опонентите, превръщащи политиката в мръсен и кален терен.

Партия „Атака“  връчи публично на трима студенти стипендии, а те обещаха след като завършат обучението си, да останат да работят и живеят в България. Според „Атака” ниските доходи и обезлюдяването на някои райони са сред основните проблеми на България, а това е така, защото младите напускат държавата и отиват да работят на Запад. ,

Екипът на ДПС продължи да изтъква тезата, че ГЕРБ прилага двоен стандарт като в Европа се обявява срещу неофашизма, омразата и ксенофобията, а в България управлява заедно с националистите.

ГЕРБ и СДС продължиха да отстояват познатото твърдение, че искат отново да са гарант за европейското развитие на България и да продължават да градят положителния й имидж, който тя има откакто я управлява ГЕРБ.

В последните предизборни изяви на БСП се открои уверението, че, ако спечели изборите и управлява, най-напред ще предприеме мерки за възстановяване на икономиката, премахване на политическия и бюрократичен рекет и прекъсване на каналите за ограбване на националните ресурси.


Още от рубриката

Евроизбори 2019: Евроизборите в някои страни започнаха, в България кампанията продължава

Изборите за евродепутати започнаха в Холандия и Великобритания днес, утре продължават в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия, а в България и останалите страни от ЕС ще са в неделя - 26 май. Най-ново проучване на агенция "Тренд"..

публикувано на 23.05.19 в 11:00

Евроизбори 2019: Европейската тема реабилитирана към края на предизборната кампания

Пет дни преди изборите за депутати в Европейския парламент в България, които ще се проведат на 26 май, в изявленията на основни участници в кампанията долавяме връщане към европейските теми, засенчвани досега от вътрешнополитически. В Източна..

публикувано на 22.05.19 в 10:58

Евроизбори 2019: ГЕРБ и БСП се конфронтират и на последната права на кампанията за евровота

Часове след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в интервю, че в предизборната борба БСП използва похвати от учебник на КГБ, водачът на листата на БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата нови сигнали срещу него. В един от тях се..

публикувано на 21.05.19 в 11:31