Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Предизборната кампания в България е сред по-активните в ЕС

Междинен доклад на българския екип на Европейския център за наблюдение на изборите отчита, че на фона на все още нисък интензитет на националните кампании за избор на евродепутати в ЕС,в България кампанията е относително активна. Докато в повечето страни от ЕС на преден план са икономическите теми, следвани от тези за миграцията и околната среда, в България водещи са въпросите, свързани с благосъстоянието на хората, а икономическите проблеми са на втори план.

България е и сред страните от ЕС където в предизборната кампания националните проблеми надделяват над европейските. Националистическата формация ВМРО депозира в парламента предложение за промени в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи затвор до 4 години и тежки глоби за политици, които клеветят или обиждат свои опоненти. Формацията твърди, че законодателната й инициатива е мотивирана от духа, в който се развива настоящата предизборна кампания, изпълнена с лъжи за опонентите, превръщащи политиката в мръсен и кален терен.

Партия „Атака“  връчи публично на трима студенти стипендии, а те обещаха след като завършат обучението си, да останат да работят и живеят в България. Според „Атака” ниските доходи и обезлюдяването на някои райони са сред основните проблеми на България, а това е така, защото младите напускат държавата и отиват да работят на Запад. ,

Екипът на ДПС продължи да изтъква тезата, че ГЕРБ прилага двоен стандарт като в Европа се обявява срещу неофашизма, омразата и ксенофобията, а в България управлява заедно с националистите.

ГЕРБ и СДС продължиха да отстояват познатото твърдение, че искат отново да са гарант за европейското развитие на България и да продължават да градят положителния й имидж, който тя има откакто я управлява ГЕРБ.

В последните предизборни изяви на БСП се открои уверението, че, ако спечели изборите и управлява, най-напред ще предприеме мерки за възстановяване на икономиката, премахване на политическия и бюрократичен рекет и прекъсване на каналите за ограбване на националните ресурси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00