Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Предизборната кампания в България е сред по-активните в ЕС

Междинен доклад на българския екип на Европейския център за наблюдение на изборите отчита, че на фона на все още нисък интензитет на националните кампании за избор на евродепутати в ЕС,в България кампанията е относително активна. Докато в повечето страни от ЕС на преден план са икономическите теми, следвани от тези за миграцията и околната среда, в България водещи са въпросите, свързани с благосъстоянието на хората, а икономическите проблеми са на втори план.

България е и сред страните от ЕС където в предизборната кампания националните проблеми надделяват над европейските. Националистическата формация ВМРО депозира в парламента предложение за промени в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи затвор до 4 години и тежки глоби за политици, които клеветят или обиждат свои опоненти. Формацията твърди, че законодателната й инициатива е мотивирана от духа, в който се развива настоящата предизборна кампания, изпълнена с лъжи за опонентите, превръщащи политиката в мръсен и кален терен.

Партия „Атака“  връчи публично на трима студенти стипендии, а те обещаха след като завършат обучението си, да останат да работят и живеят в България. Според „Атака” ниските доходи и обезлюдяването на някои райони са сред основните проблеми на България, а това е така, защото младите напускат държавата и отиват да работят на Запад. ,

Екипът на ДПС продължи да изтъква тезата, че ГЕРБ прилага двоен стандарт като в Европа се обявява срещу неофашизма, омразата и ксенофобията, а в България управлява заедно с националистите.

ГЕРБ и СДС продължиха да отстояват познатото твърдение, че искат отново да са гарант за европейското развитие на България и да продължават да градят положителния й имидж, който тя има откакто я управлява ГЕРБ.

В последните предизборни изяви на БСП се открои уверението, че, ако спечели изборите и управлява, най-напред ще предприеме мерки за възстановяване на икономиката, премахване на политическия и бюрократичен рекет и прекъсване на каналите за ограбване на националните ресурси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30