Евроизбори 2019: Подкрепата за БСП и ГЕРБ е почти изравнена

Снимка: БГНЕС

На брифинг в София ЦИК представи машините за гласуване на евроизборите, които ще бъдат доставени на Секционните избиратели комисии на 24 май. Доставчикът и одитори от БАН и Софийския университет уверяват, че сигурността им е гарантирана.

От Института за развитие на публичната среда заявиха пред БНР, че се наблюдава повишено медийно отразяване на изборната кампания в 44-те следени от него телевизии, радиостанции, вестници, информационни агенции и сайтове.

В предизборните изяви на претендентите за място в Европейския парламент националните теми продължават да надделяват над европейските. Особено силно впечатление в това отношение направи едно вчерашно твърдение на кандидат за евродепутат от БСП, че ако победи на европейските избори на 26 май, БСП ще прекрати бойкота си на парламента и ще поиска вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Десет дни преди изборите, експресно проучване на Изследователския център „Спектър“ установява, че силите на двете водещи партии са практически изравнени – БСП е с 33,4 %, а ГЕРБ е с 33% подкрепа сред решените да гласуват. За ДПС подкрепата е 8,7%, но вероятно ще се повиши. В т. нар. патриотично-националистически спектър има изравняване на силите между „Патриоти за Валери Симеонов“ и ВМРО-БНД, като делът на подкрепящите ги е 4,1%. В лявото пространство има възход на „Коалиция за България“ (3,5%), а в дясното – на Обединението „Демократична България“ (4,1%), успяващо все повече да консолидира фрагментирания вот за т.нар. „градска десница“. Въпреки видимото си присъствие в кампанията, засега подкрепата на „Воля“ (1,7%) и „Атака“ (1,3%) изостава.

Чувствителни промени в това съотношение на силите тепърва са възможни предвид обстоятелството, че 29,3% от избирателите още не са решили кого да подкрепят, а са категорични че ще гласуват само 37,9% от избирателите.

Още от рубриката

Евроизбори 2019: Евроизборите в някои страни започнаха, в България кампанията продължава

Изборите за евродепутати започнаха в Холандия и Великобритания днес, утре продължават в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия, а в България и останалите страни от ЕС ще са в неделя - 26 май. Най-ново проучване на агенция "Тренд"..

публикувано на 23.05.19 в 11:00

Евроизбори 2019: Европейската тема реабилитирана към края на предизборната кампания

Пет дни преди изборите за депутати в Европейския парламент в България, които ще се проведат на 26 май, в изявленията на основни участници в кампанията долавяме връщане към европейските теми, засенчвани досега от вътрешнополитически. В Източна..

публикувано на 22.05.19 в 10:58

Евроизбори 2019: ГЕРБ и БСП се конфронтират и на последната права на кампанията за евровота

Часове след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в интервю, че в предизборната борба БСП използва похвати от учебник на КГБ, водачът на листата на БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата нови сигнали срещу него. В един от тях се..

публикувано на 21.05.19 в 11:31