Евроизбори 2019: Подкрепата за БСП и ГЕРБ е почти изравнена

Снимка: БГНЕС

На брифинг в София ЦИК представи машините за гласуване на евроизборите, които ще бъдат доставени на Секционните избиратели комисии на 24 май. Доставчикът и одитори от БАН и Софийския университет уверяват, че сигурността им е гарантирана.

От Института за развитие на публичната среда заявиха пред БНР, че се наблюдава повишено медийно отразяване на изборната кампания в 44-те следени от него телевизии, радиостанции, вестници, информационни агенции и сайтове.

В предизборните изяви на претендентите за място в Европейския парламент националните теми продължават да надделяват над европейските. Особено силно впечатление в това отношение направи едно вчерашно твърдение на кандидат за евродепутат от БСП, че ако победи на европейските избори на 26 май, БСП ще прекрати бойкота си на парламента и ще поиска вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Десет дни преди изборите, експресно проучване на Изследователския център „Спектър“ установява, че силите на двете водещи партии са практически изравнени – БСП е с 33,4 %, а ГЕРБ е с 33% подкрепа сред решените да гласуват. За ДПС подкрепата е 8,7%, но вероятно ще се повиши. В т. нар. патриотично-националистически спектър има изравняване на силите между „Патриоти за Валери Симеонов“ и ВМРО-БНД, като делът на подкрепящите ги е 4,1%. В лявото пространство има възход на „Коалиция за България“ (3,5%), а в дясното – на Обединението „Демократична България“ (4,1%), успяващо все повече да консолидира фрагментирания вот за т.нар. „градска десница“. Въпреки видимото си присъствие в кампанията, засега подкрепата на „Воля“ (1,7%) и „Атака“ (1,3%) изостава.

Чувствителни промени в това съотношение на силите тепърва са възможни предвид обстоятелството, че 29,3% от избирателите още не са решили кого да подкрепят, а са категорични че ще гласуват само 37,9% от избирателите.

Още от категорията

Дипломатическият институт споделя българския опит в преговорите за членство в ЕС

Семинарът за млади албански дипломати за споделяне на българския опит от преговорите за членство в ЕС приключи в Саранда, Албания, с раздаване на сертификати на участниците от организаторите – д- р Клаус Физингер – директор за Югоизточна Европа на..

публикувано на 18.10.19 в 10:11

Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към..

публикувано на 16.10.19 в 11:02

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

Свикан по спешност от премиера Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди усложнената ситуация в Сирия и произтичащите за България рискове от нея. След като информира президента Румен Радев за обсъждането, премиерът..

публикувано на 15.10.19 в 13:07