Историческият парк край Варна – място, където историята оживява

Автор:
7
Снимка: ipark.bg

Всеки от нас в даден момент от живота си позволява да помечтае какво би направил и как би променил историята, ако може да се върне няколко години, а защо не и няколко хилядолетия назад. Пътуване в миналото е сюжет и на множество сънища, които често помним дълго, след като се събудим. Именно като сбъднат сън и пътуване със своеобразна машина на времето можем да определим атракцията, за която ви разказваме в следващите редове. Името ѝ е „Исторически парк“. Намира се до село Неофит Рилски, а разстоянието оттам до морската ни столица Варна е едва 33 километра.

Паркът е разделен на няколко исторически епохи и е разположен на площ от над 500 декара. Повече за тях, както и за приключенията, които очакват посетителите, научаваме от търговския представител на парка Георги Детелинов:


„Исторически парк“ преминава през епохите на неолита и на халколита, през римската епоха, прабългари, Първо и Второ българско царство. Спираме дотук, защото до момента все още има много хубави места, където може да се види възрожденската ни история. Ние не искаме да се повтаряме, а да покажем онова, което до момента не е възстановено и то да бъде като допълнение към това, което вече е направено.Освен впечатляващата разходка, която всеки ще може да си направи, той ще стане главният герой в самото действие. Ще може да се облече в характерните дрехи, ще се научи на различни занаяти, ще опита автентична храна по старинни рецепти. Освен това ще може да се включи и в различни спортове – конна езда, стрелба с лък, превземане на крепости. Има възможност и за издигане с балон и снимки на парка от въздуха.

Що се отнася до туристите, които се очаква да пристигат у нас след откриването, Детелинов споделя, че те ще бъдат както от Европа, така и от САЩ, Канада, Япония, Южна Корея...

Всеки един обект, до който ще се докоснете в парка, е създаден от автентични материали камък, дърво и мрамор, а инвестицията е на стойност 50 милиона евро и е изцяло българска, без помощта на кредити или субсидии по европрограми.


От началото на проекта преди 8 години до момента, с него са се ангажирали над 4000 души. Окончателното завършване на обекта се очаква през 2022 година, като дотогава всяка година ще бъде откривана нова част от него. На 22 юни тази година предстои да бъдат открити зоните за времето от неолита, халколита и тракийската част, която включва първия изцяло възстановен тракийски дворец, храм на Богинята майка, две тракийски гробници, славянско и прабългарско селища с характерните за тях жилища.


Ще бъдат готови и изкуствените езера, както и част от заведенията, в които ще могат да се опитат характерни ястия от различни епохи. Докато се разхождат в парка, посетителите ще се насладят на множество исторически възстановки и ритуали, пресъздадени максимално реалистично. Това е възможно благодарение на упоритата работа на създателите на парка с изтъкнати историци и археолози.


До 21 юни тази година всеки има възможност да вземе своята индивидуална или семейна златна карта за Исторически парк, която дава възможност за големи отстъпки, както от входната такса, така и за услугите, предлагани на територията на парка. Още подробности за него ще откриете на интернет страницата на проекта.


Снимки: ipark.bg

Галерия