Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Маски горе!“ – започва карнавалът в Габрово

Снимка: carnival.gabrovo.bg

Габрово – градът, прочул се с фолклорния хумор и традиции по света, е домакин на емблематично карнавално шествие днес. Традиционно събитието започва с отрязване на опашката на царицата на карнавала – 6-метрова бутафорна габровска котка. Карнавалното шествие с хиляди участници преминава през централната градска част, водено от кмета на града и габровската котка с отрязана опашка. Подготовката на фестивала всяка година започва в карнавалната работилница, където се правят големи макети на актуални личности и герои от България и света. Шеговитото мото на карнавала тази година е „Маски горе!“.

Карнавалната традиция в Габрово започва още от 19 век с т.нар. „Олелийня“ (народен празник с увеселителен характер). В началото на ХХ век тя се трансформира в карнавално (маскарадно) шествие. По-късно, благодарение и на появата на Дома на хумора и сатирата, карнавалът в Габрово придобива познатия ни съвременен облик. От 2000 г. градът е член на Фондацията на европейските карнавални градове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10
Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35