Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистренската гробница вече е достъпна за туристи след предварително записване в регионалния исторически музей

Снимка: архив

Силистренската гробница е почти непозната в България, макар да е първият регистриран национален паметник на културата у нас през 1948 г. Слабата си разпознаваемост гробницата дължи на факта, че доскоро в нея не са допускани туристи, поради голямото количество влага, която унищожава фреските. Нова климатична система обаче вече дава възможност обектът да се посещава след предварителна заявка в регионалния исторически музей.

Силистренската гробница е уникална със своите стенописи. Изображенията представляват геометрични, животински и човешки фигури, ловни и семейни сцени. Стилистиката им е в традициите на eлинизма, изографисването носи характерните белези на епохата на римския император Константин. Археологическият паметник е открит случайно през 1942 г. в южните покрайнини на крайдунавския град Силистра, където се е намирал античният некропол на Дуросторум – един от най-значимите римски градове на Долния Дунав през II - VI в. Гробницата е иззидана от тухли и е с вход от изток. В нея на бял цокъл е разположен фриз от 11 правоъгълни полета, включени в керемиденочервена рамка. Богатата стенописна украса предполага, че това е гробницата на знатен римлянин. Централното поле е заето от фигурата на господаря в цял ръст, а до него е и съпругата му. На останалите са изобразени деветимата им прислужници, които носят елементи от патрицианския костюм на господаря, както и двойка гълъби и пауни, които пият живата вода на вечния живот от голяма ваза. Стенописите подсказват, че патрицият е езичник, живял на границата между края на езичеството и раждането на християнството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50