Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за спасяването на едно читалище

Читалище с името на Светите братя Кирил и Методий е възстановено след голямото наводнение в с. Долни Богров

„Читалището ни остана единственото място за празнични събирания и културен живот в селото“ - казват жителите на село Долни Богров. Те съжаляват, че нямат училище, защото селото е голямо и има много семейства с деца. Местното читалище, с името на Светите братя Кирил и Методий, от години е притегателен център за самодейни състави, детски танцови и спортни клубове и най-вече за любителите на художествената литература. Читалището се гордее с богатия си набор от нови и хубави книги, повечето дарени от самите книгоиздатели, а също и от частни дарители.

Председателят на читалището Румяна Кръстанова живее в Долни Богров от 30 години и тъкмо тя е човекът, който спасява библиотеката и читалището след голямото наводнение в селото преди 14 години. В резултат на проливните дъждове, паднали над страната в началото на август 2005 г., в Софийска област възниква извънредно тежка обстановка. Стотици къщи са наводнени, което налага евакуацията на близо 1500 от жителите от с. Долни Богров. Буквално минути преди водната стихия да нахлуе в сградата на читалище „Св. Св. Кирил и Методий“, там е пълно с деца.

На гости ни беше една актриса с псевдоним Лейди Елен, спомня си Румяна Кръстанова. Тя казваше на децата колко е важно да изгонят всички страхове от съзнанието си. Децата се забавляваха, но виждах, че положението става все по-сложно. Започнаха да минават камиони, пълни с пясък, за да го изсипват при реката и да предотвратят по-голямо бедствие. Малко след като всички се разотидохме, ми се обадиха, че читалището се е напълнило с вода. Веднага се върнах обратно, а в сградата изобщо не можеше да се влезе. Всичко вече плуваше във вода. Нищо не успяхме да спасим. До другия ден водата изпълни всички помещения. Тя не можеше да се оттече цяла седмица. Книгите бяха потънали в кал и тиня, донесени от пороя. Само два стелажа останаха незасегнати. Костюмите и носиите, с които децата излизат на сцената, също бяха изцапани. После събрахме всички книги в чували и ги изхвърлихме. Много тъжно беше, защото само за ден се унищожи едно читалище, създавано десетки години. Преместихме се временно в сградата на несъществуващото вече училище, но там нямаше какво да предложим на читателите. Бяха останали само 1000 незасегнати книги, до които обаче нямахме достъп след наводнението.

В този критичен за с. Долни Богров момент на Румяна Кръстанова не й остава нищо друго, освен да търси личен контакт с големите български издателства и да ги моли за помощ с дарение на книги. Никой не остава безразличен към бедстващото селско читалище. Издателите даряват първите 600 книги, с което дават надежда, че усилията си струват и работата трябва да продължи.


За 2-3 години успяхме да съберем около 5 хиляди тома, а сега те вече са около 7 хиляди – казва Румяна Кръстанова. – От издателствата получих безвъзмездно много хубави книги, а също и от частни лица получихме дарения за библиотеката. Те сега са и най-търсени от читателите. Книгите, към които няма интерес, ние ги отделяме и ги заменяме с нови, стойностни творби. Така отново в читалището започнаха да идват хора, привлечени от възможността да вземат хубава и интересна книга при нас. Много добре си сътрудничим с възпитателите от детска градина „Зорница“, единствената в селото. Децата често ни посещават, разказваме им за библиотеката и се надяваме, че като попораснат още, ще започнат да идват сами в библиотеката. Читалището вече може да се похвали и с добре ремонтирана и обновена сграда, със средства от общината. Така с много дарения и труд поставихме ново начало на читалището в с. Долни Богров.

Снимки: chitalishta.com и bibliobg.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20