Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под лозунга „Развитие, Мир и Благоденствие“ започна изграждането на газовата връзка между България и Гърция

Снимка: БГНЕС

Проектът за междусистемната газова връзка между България и Гърция, позната още като IGB, е от ключово значение за двете страни, но и за Балканите, Европа и света поради диверсификацията и сигурността на доставките, които предполага.

В село Кирково, на около 5 км от българо-гръцката граница, на първата копка на газовата връзка освен премиерите на България и Гърция, Бойко Борисов и Алексис Ципрас, присъства и Ягуб Еюбов, заместник министър-председател на Азербайджан – страната, която ще осигурява 1/3 от капацитета на тръбата или над 1 млрд. куб. м. газ годишно за потребителите. Там бяха също енергийният министър на Гърция Йоргос Статакис и заместник посланикът на САЩ в България Джъстин Фридман.

Първата копка стана възможна благодарение на усилията на всички заинтересовани, които осигуриха допълнително финансиране по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ в размер на 39 млн. евро, държавна гаранция от българското правителство в размер на 110 млн. евро и одобрение от Еврокомисията за допустима държавна помощ, – каза Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB от българска страна.– Днес можем да се похвалим с избрани изпълнители, с инженер консултанти и строителен надзор, разполагаме с резервиран капацитет, който да осигури отличен старт на експлоатацията на газопровода. Интерконекторът е носител на промяната в сектора, към която отдавна се стремим и осъществяването му ще направи България по-силна в енергийната политика.

Мога да ви уверя, че реализацията на проекта върви по програма, следва заложените цели и се съобразява с гласувания бюджет, допълни Констандинос Караянакос, изпълнителен директор на ICGB от гръцка страна. 

Това е исторически момент за всички европейци, каза заместник председателят на ЕК, Марош Шефчович, който поздрави присъстващите чрез видеообръщение. IGB е европейски проект, важен за Стратегията на Енергийния Съюз и се радва на солидарност, политическа и икономическа подкрепа от страна на държавите членки, които ще имат дивиденти от неговото функциониране на базата на своя общ интерес, но също така също ще повлияе и на световния енергиен пазар. Този проект ще създаде нови работни места и ще сближи икономиките на държавите от ЕС, допълни Шефчович.

Алексис Ципрас резюмира визията, за която работят отдавна България, Гърция, Румъния и Сърбия. Става дума за един „пръстен на свързаност“, който чрез един по-чист вид енергия, какъвто е природния газ, да превърне Балканите от зона на конфликти, национализъм и несигурност в спокоен и проспериращ регион. Според Ципрас това ще бъде възможно, когато се осигурят транспортни и търговски пътища към Източното Средиземноморие, Кипър, Египет, Израел, Ливан, Палестина и Турция, а IGB се свърже с останалите газови проекти TAP, EastMed, Турски поток и с терминалите за втечнен газ в Александруполис и Ревитуса.

Бойко Борисов от своя страна подчерта, че спазва обещанията си и че лозунгът му е „от думи към дела“. Призова газопроводите да се наричат „балкански“, за да не предизвикват пристрастия и напомни, че на територията на България се строят два големи газопровода, газов хъб, хранилища с голям капацитет, като едновременно имаме собствени находища, ползваме втечнен газ от САЩ, строим магистрали, жп линии, мостове и пристанища. Целта на различните газопроводи е да може пазарът да определя цената на горивото и ние да купуваме най-евтиното, което се предлага.

Премиерите на България и Гърция подчертаха, че от дълго враждуващи страни са успели да обърнат страницата на миналото, като са станали добри приятели, свършили са доста добра работа заедно и искат да продължат в същата насока, давайки пример на останалите държави. Накрая двамата премиери хванаха лопатите и призоваха „да започне изграждането“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13