Сътрудничеството между инженери и лекари помага на стотици българи да чуват

За 15-и път София беше домакин на международна научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух под наслов „Ти чуваш“. Лекари, логопеди, рехабилитатори, специални педагози и експерти от България, Гърция, Румъния и Сърбия насочиха внимание към революционните постижения в медицината, които позволяват на хора с напълно увреден слух да възвърнат способността си да чуват и да водят пълноценен живот. Научният форум беше част от множество събития в София и страната, с които се отбелязва 20-ата годишнина от провеждането на първата кохлеарна трансплантация в България.Организаторите на кампанията напомнят, че този медицински проблем е преодолим в днешно време, но всичко зависи от желанието и усилията на пациентите и техните семейства, както и от помощта на държавата. В България хората с установена глухота са над 400 хил. души, като тенденцията е до 2050 година броят им да нарасне. В момента 40 хил. от тях са деца. С напредването на възрастта слуховите проблеми се задълбочават, затова две трети от българите над 65 годишна възраст страдат от тежки слухови проблеми. Статистиката показва, че за 20 години са направени над 700 кохлеарни имплантации в България. Това е малка част от обявените случаи на хора с тежка и пълна глухота. Едва 25 на сто от новородените, при които е установен проблем със слуха, получават кохлеарни имплантати. Комуникацията и съвместната работа на всички звена в системата – родители, пациенти, производители на импланти, рехабилитатори и НЗОК могат да постигнат още по-добри резултати – смятат представителите на фирмата, която единствена внася кохлеарни импланти в Българя. Почти всички българи, които чуват, благодарение на имплант, получават първата си консултация от медицинския инженер Тодор Абаджиев в София. Повече от 15 години той работи редом с лекарите, за да се намери най-доброто индивидуално решение за всеки пациент. В по-голямата част това са деца на възраст около година, а те изискват специално внимание и търпение.

СнимкаРодителите ме търсят не само за технически аспекти, но и по всякакви други въпроси, за да може ползата от поставеното устройство да бъде постигната максимално – обяснява от инж. Тодор Абаджиев. – Техническата част в работата ми започва още от предварителните разговори с родителите, когато ние като специалисти е необходимо да им разясним какви са техническите параметри и ползите, които дават тези импланти. Следващият етап е тяхната проверка, преди те да бъдат поставени чрез операция. Има и последващи настройки, които са изключително важни. Заедно с лекарите ние ставаме неразделна част от семействата, които имат дете с такова устройство.

Фирмата, която представлявам, се стреми ежегодно да предлага нов модел на тези системи, тъй като технологичният прогрес е много бърз и трябва винаги да сме в крак с най-новото, което се появява в световен мащаб. Ние не можем да заменим естествения слух, но опитваме да се доближим максимално до него.

Опитът с поставянето на слуховите устройства в България показва, че през последните години голям процент от хората с кохлеарен имплант постепенно се приспособяват напълно и се превръщат в пълноценни граждани, които могат да работят и да са полезни на обществото.

Дори най-малките деца много бързо свикват с това възприятие – да могат да чуват и дори най-малкият проблем, като смяна на батериите на външното устройство, което трае само секунди, предизвиква изключителен дискомфорт у тях– продължава инж. Абаджиев. – Затова се опитваме да избегнем всякакъв технически проблем. При този род импланти няма животозастрашаващ елемент и като цяло има решение на всеки технически проблем, който би могъл да възникне. А ползата от това фино устройство е голяма, затова е важно да можем да обхванем максимален брой пациенти.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Ивайла Сопотенска

Храните на бъдещето - все по-зависими от науката

Месо, отгледано в епруветка - звучи като фантазия, но вече е реалност. Каква още ще бъде храната на бъдещето? – учените търсят отговорите. Климатичните промени и бързите темпове на нарастване на населението поставят поредното..

публикувано на 16.07.19 в 15:16

Стартира иновативна, международна платформа в помощ на начинаещите фрийлансъри

Новосъздадена платформа ще запознава желаещите с необходимото, за да започнат дейност на свободна практика и как най-успешно да се позиционират в „океана” от фрийлансъри по целия свят. Сред целите на авторите на проекта са още хората да..

публикувано на 16.07.19 в 13:29

Български учени предлагат стратегия за развитието на изкуствения интелект

Учени от Българската академия на науките представиха в Министерския съвет рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект. Документът цели да подпомогне изработката на Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект в..

публикувано на 14.07.19 в 10:05