Драма и човечност на Моста на влюбените

Снимка: Патрик Браун

Една вълнуваща изложба може да се види в София в рамките на фестивала ФотоФабрика. Тя включва 58 изображения на 19 автори от цял свят, с публикувани фотокниги от ФотоЕвидънс Прес. Това издателството е основано през 2010 г. от българската фотожурналистка Светлана Бахчеванова и Дейвид Стюарт. До днес ФотоЕвидънс е публикувало 22 книги, с които насочва общественото внимание към нарушаването на човешките права, потисничеството и престъпленията срещу личността. Няколко от тях са попадали в класациите за най-добри фотокниги на престижни издания като Time, The New York Times, сп. Smithsonian magazine и др.

Как се снима в зоните на драма и страх, които официално и неутрално наричаме „горещи точки на планетата”? Просто отиваш там и не трябва нито за секунда да си мислиш, че знаеш всичко, че си свикнал с обстановката, че страхът е изчезнал... Това те пази – казва в едно свое интервю Светлана Бахчеванова.

Изображенията – двуезични табла в голям формат, са разположени до 10 юни на Моста на влюбените до НДК. След това колекции от продукцията на ФотоЕвидънс ще бъдат показани за месец на открито в София върху оградите на три столични училища и на Посолството на Словакия.

Още от рубриката

Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

Творбите на художници, които извикват върху платното най-чистите и пасторални картини от своето детство, красят първия у нас Салон за наивистично и интуитивно изкуство. Колекцията се разполага на два етажа в художествената галерия в Белоградчик –..

публикувано на 21.06.19 в 08:00
Ибрахим от Рибново

Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един..

публикувано на 19.06.19 в 10:35

Владимир Димитров-Майстора – една от най-забележителните фигури в българската живопис

Картините на Владимир Димитров-Майстора е невъзможно да бъдат сбъркани с творби на друг художник. Толкова самобитен, ярък и впечатляващ с образите, които рисува, че оставя траен спомен в съзнанието. Особено характерни са женските образи от платната..

публикувано на 22.06.19 в 08:00