Драма и човечност на Моста на влюбените

Снимка: Патрик Браун

Една вълнуваща изложба може да се види в София в рамките на фестивала ФотоФабрика. Тя включва 58 изображения на 19 автори от цял свят, с публикувани фотокниги от ФотоЕвидънс Прес. Това издателството е основано през 2010 г. от българската фотожурналистка Светлана Бахчеванова и Дейвид Стюарт. До днес ФотоЕвидънс е публикувало 22 книги, с които насочва общественото внимание към нарушаването на човешките права, потисничеството и престъпленията срещу личността. Няколко от тях са попадали в класациите за най-добри фотокниги на престижни издания като Time, The New York Times, сп. Smithsonian magazine и др.

Как се снима в зоните на драма и страх, които официално и неутрално наричаме „горещи точки на планетата”? Просто отиваш там и не трябва нито за секунда да си мислиш, че знаеш всичко, че си свикнал с обстановката, че страхът е изчезнал... Това те пази – казва в едно свое интервю Светлана Бахчеванова.

Изображенията – двуезични табла в голям формат, са разположени до 10 юни на Моста на влюбените до НДК. След това колекции от продукцията на ФотоЕвидънс ще бъдат показани за месец на открито в София върху оградите на три столични училища и на Посолството на Словакия.

Още от категорията

Събирачът на ютии – художникът Димитър Добрев от Пловдив

От една идея, започнала на шега се ражда цяла колекция, толкова разнообразна, че да бъде представена в своеобразен музей на ютиите. От най-старите, работещи на въглени до електрическите, с различни размери, някои от тях – същински произведения на..

публикувано на 12.10.19 в 08:00

Рафаела Рафаелова – артистът, чието въображение няма граници

Какво е усещането да рисуваш една картина, ако си част от нея? Това е въпрос, който би си задал всеки, прочел за Рафаела Рафаелова и нейното хоби, заемащо важна част от живота ѝ. Тя е един от първите VR артисти в България и отговаря на въпроса,..

публикувано на 11.10.19 в 11:31

Даниела Костова – художничката, която опакова Рингтурм и изследва природните стихии

В началото на лятото една арт-инсталация прикова вниманието на виенчани – от върха на кулата “Рингтурм” се спусна огромна фотография на бебе космонавт, върху чийто скафандър е кацнал бял гълъб с разперени криле. С проекта си “Мечти за бъдещето”..

публикувано на 10.10.19 в 12:30