Черноморските острови – без пластмасови отпадъци!

Снимка: Андрей Андреев

Голяма екологична кампания започва на остров Св. Анастасия. Впрочем, островите край българското Черноморие са малко на брой и с неголяма площ. Може би точно затова са много любими на туристите, еколозите, спортистите и хората на изкуството. В българското кино често са били място за снимки на романтични филми със смели пирати, борци за свобода или търсачи на приключения.

Остров Св. Анастасия има бурна история, а днес е известен като най-романтичното място в Бургаския залив, където може да се види и единственият оцелял островен манастир в България. В навечерието на летния туристически сезон на дневен ред е опазването на околната среда. От 1 юни Община Бургас започва кампания за ограничаване използването на пластмасови изделия за еднократна употреба на острова. Консумация – да, но само със съдове и прибори от стъкло, метал и хартия. И защото началото на кампанията е в Деня на детето, на острова е организиран целодневен празник. Водолазите от клуб "Приятели на морето"-Бургас ще почистват морското дъно около острова. А всички заедно ще се радват на концерти, шоу-програми, дегустации. Специално за децата са предвидени шоу-програма "Щурата лаборатория", детска работилничка за рисуване върху мидени черупки, пленер-конкурс за рисунка на тема "Островът и чистото море" и други изненади.

Още от рубриката

Тестването на тол системата започва на 16 август

На 3 юли продължават преговорите с транспортния бранш за тарифите, които трябва да бъдат ясни през есента. Какво се случва с тол системата и кога ще бъде въведена тя в България са въпроси, които вълнуват както обществото, така и българският..

публикувано на 26.06.19 в 11:10

Ученици създадоха електромобил с форма на компютърна мишка

Ученици от Бургас създадоха електромобил, чийто дизайн е вдъхновен от компютърната мишка. Той е едноместен и може да измине 160 километра с едно зареждане. В началото на месец юли предстои електромобилът да участва в международно състезание в..

публикувано на 23.06.19 в 10:35

Българин разработи нов метод за борба с раковите клетки

Българският лекар Владимир Жаров и екипът му тестват собствена система за борба с рак на кожата. Създателите на новия метод доказват, че при 27 от 28 пациенти, системата им засича туморните клетки 1000 пъти по-добре от сегашните технологии...

публикувано на 23.06.19 в 09:30