Черноморските острови – без пластмасови отпадъци!

Снимка: Андрей Андреев

Голяма екологична кампания започва на остров Св. Анастасия. Впрочем, островите край българското Черноморие са малко на брой и с неголяма площ. Може би точно затова са много любими на туристите, еколозите, спортистите и хората на изкуството. В българското кино често са били място за снимки на романтични филми със смели пирати, борци за свобода или търсачи на приключения.

Остров Св. Анастасия има бурна история, а днес е известен като най-романтичното място в Бургаския залив, където може да се види и единственият оцелял островен манастир в България. В навечерието на летния туристически сезон на дневен ред е опазването на околната среда. От 1 юни Община Бургас започва кампания за ограничаване използването на пластмасови изделия за еднократна употреба на острова. Консумация – да, но само със съдове и прибори от стъкло, метал и хартия. И защото началото на кампанията е в Деня на детето, на острова е организиран целодневен празник. Водолазите от клуб "Приятели на морето"-Бургас ще почистват морското дъно около острова. А всички заедно ще се радват на концерти, шоу-програми, дегустации. Специално за децата са предвидени шоу-програма "Щурата лаборатория", детска работилничка за рисуване върху мидени черупки, пленер-конкурс за рисунка на тема "Островът и чистото море" и други изненади.

Още от категорията

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00

Празникът на най-българското ястие е в село Смилян

Димяща купичка с най-българската вкусотия ще събере на празник в Родопите любителите на смилянския боб. И дори да надойдат гости от цялата страна, за всекиго ще има порция от топящия се на небцето специалитет с дъх на джоджен и горещо масло...

публикувано на 16.10.19 в 12:33

Българската кралица на брейка Queen Mary с квота за Олимпиадата в Париж

С брейкинг някога уличните банди разчиствали сметките си, но днес той пълни залите единствено заради шоуто с експлозивни елементи, шеметен ритъм и креативен стил. И макар брейк танците да се доближават до изкуството, те вероятно ще дебютират като..

публикувано на 15.10.19 в 11:30