Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черноморските острови – без пластмасови отпадъци!

Снимка: Андрей Андреев

Голяма екологична кампания започва на остров Св. Анастасия. Впрочем, островите край българското Черноморие са малко на брой и с неголяма площ. Може би точно затова са много любими на туристите, еколозите, спортистите и хората на изкуството. В българското кино често са били място за снимки на романтични филми със смели пирати, борци за свобода или търсачи на приключения.

Остров Св. Анастасия има бурна история, а днес е известен като най-романтичното място в Бургаския залив, където може да се види и единственият оцелял островен манастир в България. В навечерието на летния туристически сезон на дневен ред е опазването на околната среда. От 1 юни Община Бургас започва кампания за ограничаване използването на пластмасови изделия за еднократна употреба на острова. Консумация – да, но само със съдове и прибори от стъкло, метал и хартия. И защото началото на кампанията е в Деня на детето, на острова е организиран целодневен празник. Водолазите от клуб "Приятели на морето"-Бургас ще почистват морското дъно около острова. А всички заедно ще се радват на концерти, шоу-програми, дегустации. Специално за децата са предвидени шоу-програма "Щурата лаборатория", детска работилничка за рисуване върху мидени черупки, пленер-конкурс за рисунка на тема "Островът и чистото море" и други изненади.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25