Варна – отново столица на театъра

Сцена от „Опит за летене”
Снимка: chernomorie-bg.com

В морската столица на България започва международният театрален фестивал „Варненско лято” – едно от най-мащабните театрални събития в страната. Той се провежда всяка година между 1 и 11 юни в рамките на фестивала на изкуствата „Варненско лято”. Негова основна цел е да представи тенденциите в българската и международната сценична практика и да създаде пространство за междукултурен диалог, обмен и пазар. Програмата е построена като мозайка от модули. Международната селекция представя многообразие от сценични форми и водещи тенденции от Европа и света. Програмата Шоукейс е фокусирана върху иновативни продукции от съвременния театър, танц и пърформанс. Предвидена е и паралелна програма с дискусии, работни ателиета, изложби, концерти и др. Тази година българската програма на фестивала „Варненско лято“ показва 10 откроили се през изминалия сезон спектакъла. Своеобразен акцент в нея е 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков – писател и драматург, който има изключителен принос за националния ни театър. Включени са 3 постановки на негови творби, включително култовата за модерния ни театър пиеса „Опит за летене”.

Още от категорията

Събирачът на ютии – художникът Димитър Добрев от Пловдив

От една идея, започнала на шега се ражда цяла колекция, толкова разнообразна, че да бъде представена в своеобразен музей на ютиите. От най-старите, работещи на въглени до електрическите, с различни размери, някои от тях – същински произведения на..

публикувано на 12.10.19 в 08:00

Рафаела Рафаелова – артистът, чието въображение няма граници

Какво е усещането да рисуваш една картина, ако си част от нея? Това е въпрос, който би си задал всеки, прочел за Рафаела Рафаелова и нейното хоби, заемащо важна част от живота ѝ. Тя е един от първите VR артисти в България и отговаря на въпроса,..

публикувано на 11.10.19 в 11:31

Даниела Костова – художничката, която опакова Рингтурм и изследва природните стихии

В началото на лятото една арт-инсталация прикова вниманието на виенчани – от върха на кулата “Рингтурм” се спусна огромна фотография на бебе космонавт, върху чийто скафандър е кацнал бял гълъб с разперени криле. С проекта си “Мечти за бъдещето”..

публикувано на 10.10.19 в 12:30