Варна – отново столица на театъра

Сцена от „Опит за летене”
Снимка: chernomorie-bg.com

В морската столица на България започва международният театрален фестивал „Варненско лято” – едно от най-мащабните театрални събития в страната. Той се провежда всяка година между 1 и 11 юни в рамките на фестивала на изкуствата „Варненско лято”. Негова основна цел е да представи тенденциите в българската и международната сценична практика и да създаде пространство за междукултурен диалог, обмен и пазар. Програмата е построена като мозайка от модули. Международната селекция представя многообразие от сценични форми и водещи тенденции от Европа и света. Програмата Шоукейс е фокусирана върху иновативни продукции от съвременния театър, танц и пърформанс. Предвидена е и паралелна програма с дискусии, работни ателиета, изложби, концерти и др. Тази година българската програма на фестивала „Варненско лято“ показва 10 откроили се през изминалия сезон спектакъла. Своеобразен акцент в нея е 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков – писател и драматург, който има изключителен принос за националния ни театър. Включени са 3 постановки на негови творби, включително култовата за модерния ни театър пиеса „Опит за летене”.

Още от рубриката

Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

Творбите на художници, които извикват върху платното най-чистите и пасторални картини от своето детство, красят първия у нас Салон за наивистично и интуитивно изкуство. Колекцията се разполага на два етажа в художествената галерия в Белоградчик –..

публикувано на 21.06.19 в 08:00
Ибрахим от Рибново

Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един..

публикувано на 19.06.19 в 10:35

Владимир Димитров-Майстора – една от най-забележителните фигури в българската живопис

Картините на Владимир Димитров-Майстора е невъзможно да бъдат сбъркани с творби на друг художник. Толкова самобитен, ярък и впечатляващ с образите, които рисува, че оставя траен спомен в съзнанието. Особено характерни са женските образи от платната..

публикувано на 22.06.19 в 08:00