143 години Христо Ботев е символ на българската свобода

Паметникът на вр. Околчица и "Ботевата чета слиза на дунавския бряг", худ. Димитър Гюдженов
Снимка: архив

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сирени в цялата страна призовават за едноминутно мълчание и преклонение пред техния подвиг.

В навечерието на тази паметна дата, след тежък бой във Врачанския Балкан с османската армия, черкези и башибозук, привечер на тази паметна дата, изстрел покосява поета-революционер. По примера на Байрон и Петьофи, Христо Ботев посвещава краткия си живот в името на свободата. В разгара на Априлското въстание през 1876 г. Христо Ботев организира в Румъния чета от 200 души, с която прекосява Дунав, като превзема австрийския параход "Радецки". На 29 май 1876 г. четниците принуждават капитана на кораба да акостира на българския бряг и слизат на родна земя при Козлодуй. Дръзкият им поход не среща очакваната подкрепа в Трети революционен окръг с център Враца. На 1 юни 1876 г. четата достига Врачанския Балкан и заема позиции южно от връх Вола, по върховете Камарата, Купена и Околчица. Обградени от три страни, водят битки през целия ден. На залез, когато боят е прекратен, щабът на четата се събира, за да обсъди по-нататъшните действия. Именно тогава Христо Ботев е убит.

Въпреки гибелта на поета и разгрома на четата, техният подвиг отеква в Европа и насочва общественото внимание към поробения български народ. Превземането на „Радецки“ има огромен пропаганден ефект. Повечето публикации в западните вестници за българското въстание са свързани именно с този епизод. Вече 143 години Ботев продължава да е символ на българската борба за свобода. Заедно с Васил Левски са знаковите образи на българския национален пантеон, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. Денят на Ботев се чества официално от 1901 г. По традиция, в края на месец май, стотици поклонници извървяват 120-те километра от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския Балкан. Почти всички знакови места, свързани с пътя на четата, са включени в списъка „100 национални туристически обекта".

Тази година Ботевите дни започнаха на 24 май със спектакъл от звук и светлина във Враца под патронажа на президента Румен Радев. В богатата културно-музикална програма са включени концерти, литературни четения, образователни игри, посветени на подвига на поета и неговите гениални литературни произведения. Кулминация на честванията са всенародното поклонение на лобното място на поета в местността „Камарата“ и тържествения митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България на 1 юни край паметника на Ботев във Враца.

Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00