143 години Христо Ботев е символ на българската свобода

Паметникът на вр. Околчица и "Ботевата чета слиза на дунавския бряг", худ. Димитър Гюдженов
Снимка: архив

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сирени в цялата страна призовават за едноминутно мълчание и преклонение пред техния подвиг.

В навечерието на тази паметна дата, след тежък бой във Врачанския Балкан с османската армия, черкези и башибозук, привечер на тази паметна дата, изстрел покосява поета-революционер. По примера на Байрон и Петьофи, Христо Ботев посвещава краткия си живот в името на свободата. В разгара на Априлското въстание през 1876 г. Христо Ботев организира в Румъния чета от 200 души, с която прекосява Дунав, като превзема австрийския параход "Радецки". На 29 май 1876 г. четниците принуждават капитана на кораба да акостира на българския бряг и слизат на родна земя при Козлодуй. Дръзкият им поход не среща очакваната подкрепа в Трети революционен окръг с център Враца. На 1 юни 1876 г. четата достига Врачанския Балкан и заема позиции южно от връх Вола, по върховете Камарата, Купена и Околчица. Обградени от три страни, водят битки през целия ден. На залез, когато боят е прекратен, щабът на четата се събира, за да обсъди по-нататъшните действия. Именно тогава Христо Ботев е убит.

Въпреки гибелта на поета и разгрома на четата, техният подвиг отеква в Европа и насочва общественото внимание към поробения български народ. Превземането на „Радецки“ има огромен пропаганден ефект. Повечето публикации в западните вестници за българското въстание са свързани именно с този епизод. Вече 143 години Ботев продължава да е символ на българската борба за свобода. Заедно с Васил Левски са знаковите образи на българския национален пантеон, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. Денят на Ботев се чества официално от 1901 г. По традиция, в края на месец май, стотици поклонници извървяват 120-те километра от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския Балкан. Почти всички знакови места, свързани с пътя на четата, са включени в списъка „100 национални туристически обекта".

Тази година Ботевите дни започнаха на 24 май със спектакъл от звук и светлина във Враца под патронажа на президента Румен Радев. В богатата културно-музикална програма са включени концерти, литературни четения, образователни игри, посветени на подвига на поета и неговите гениални литературни произведения. Кулминация на честванията са всенародното поклонение на лобното място на поета в местността „Камарата“ и тържествения митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България на 1 юни край паметника на Ботев във Враца.

Още от рубриката

Ученици създадоха електромобил с форма на компютърна мишка

Ученици от Бургас създадоха електромобил, чийто дизайн е вдъхновен от компютърната мишка. Той е едноместен и може да измине 160 километра с едно зареждане. В началото на месец юли предстои електромобилът да участва в международно състезание в..

публикувано на 23.06.19 в 10:35

Българин разработи нов метод за борба с раковите клетки

Българският лекар Владимир Жаров и екипът му тестват собствена система за борба с рак на кожата. Създателите на новия метод доказват, че при 27 от 28 пациенти, системата им засича туморните клетки 1000 пъти по-добре от сегашните технологии...

публикувано на 23.06.19 в 09:30

От нашата градина на вашата трапеза с любов

Денка и Петър Георгиеви създават малката си семейна фирма преди 11 години в село Исперихово, разположено в подножието на предпланинските (Бесапарски) ридове на Западните Родопи. Дотогава отглеждали овошки в градините, които след демократичните промени..

публикувано на 21.06.19 в 08:10