Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

143 години Христо Ботев е символ на българската свобода

Паметникът на вр. Околчица и "Ботевата чета слиза на дунавския бряг", худ. Димитър Гюдженов
Снимка: архив

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сирени в цялата страна призовават за едноминутно мълчание и преклонение пред техния подвиг.

В навечерието на тази паметна дата, след тежък бой във Врачанския Балкан с османската армия, черкези и башибозук, привечер на тази паметна дата, изстрел покосява поета-революционер. По примера на Байрон и Петьофи, Христо Ботев посвещава краткия си живот в името на свободата. В разгара на Априлското въстание през 1876 г. Христо Ботев организира в Румъния чета от 200 души, с която прекосява Дунав, като превзема австрийския параход "Радецки". На 29 май 1876 г. четниците принуждават капитана на кораба да акостира на българския бряг и слизат на родна земя при Козлодуй. Дръзкият им поход не среща очакваната подкрепа в Трети революционен окръг с център Враца. На 1 юни 1876 г. четата достига Врачанския Балкан и заема позиции южно от връх Вола, по върховете Камарата, Купена и Околчица. Обградени от три страни, водят битки през целия ден. На залез, когато боят е прекратен, щабът на четата се събира, за да обсъди по-нататъшните действия. Именно тогава Христо Ботев е убит.

Въпреки гибелта на поета и разгрома на четата, техният подвиг отеква в Европа и насочва общественото внимание към поробения български народ. Превземането на „Радецки“ има огромен пропаганден ефект. Повечето публикации в западните вестници за българското въстание са свързани именно с този епизод. Вече 143 години Ботев продължава да е символ на българската борба за свобода. Заедно с Васил Левски са знаковите образи на българския национален пантеон, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. Денят на Ботев се чества официално от 1901 г. По традиция, в края на месец май, стотици поклонници извървяват 120-те километра от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския Балкан. Почти всички знакови места, свързани с пътя на четата, са включени в списъка „100 национални туристически обекта".

Тази година Ботевите дни започнаха на 24 май със спектакъл от звук и светлина във Враца под патронажа на президента Румен Радев. В богатата културно-музикална програма са включени концерти, литературни четения, образователни игри, посветени на подвига на поета и неговите гениални литературни произведения. Кулминация на честванията са всенародното поклонение на лобното място на поета в местността „Камарата“ и тържествения митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България на 1 юни край паметника на Ботев във Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10
ЦИК

"Избираме заедно" – слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16