След рекордно ниво през 2018-та, печалбите на банките в България продължават да растат

Снимка: dnevnik.bg

За първите четири месеца на тази година банките в България отчитат 232 млн. евро /454 млн. лв./ чиста печалба, което означава 14.5%. повече спрямо април на 2018-та. В-к „Сега“ коментира, че този двуцифрен ръст е особено впечатляващ на фона на безпрецедентно ниските лихви, задържали се повече от година. За цялата 2018-а година печалбата на банковата система достигна 850 млн. евро /1.67 млрд. лв./, или 40% ръст спрямо 2017-та, което е рекордно ниво за последните 10 години.

Кредитите и депозитите са продължили да растат и в края на април са възлезли съответно на 31.9 млрд. евро /62.3 млрд. лв./ и 46,8 млрд. евро /91.6 млрд. лв./. Засиленото кредитиране и почти нулевите разходи по влоговете са причина трезорите да спечелят от лихви 467 млн. евро /912.6 млн. лв./ през първите четири месеца на настоящата година, което е с 5.5% повече отпреди година. Двойно по-бързо са нараснали обаче нетните приходи от такси и комисиони, които от януари до април са сумирали 185 млн. евро /360.8 млн. лв./, което е с 10% повече спрямо 2018-та.

Но за добрите финансови резултати на банковата система в България имат принос и по-малките разходи за изчистване на лоши кредити. През първите 4 месеца на миналата година разходите за обезценка на необслужваните заеми са били 67 млн. евро /131 млн. лв./, докато тази година към 30 април са 56 млн. евро /110 млн. лв./. По данни на БНБ, сега необслужваните кредити са 3,4 млрд. евро /6.71 млрд. лева/, което съответства на 7.4% от общия кредитен портфейл на банковата система.

Във връзка с кандидатурата на България за влизане в чакалнята на еврозоната, до края на този месец Европейската централна банка трябва да приключи прегледа на активите на шест банки. Проверяват се трите най-големи: Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ, както и три с преобладаващо българско участие: Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк, пише още „Сега“.

Редактор: Стоимен Павлов

Още от категорията

България все още е атрактивно място за международните инвеститори

Живеем във време, в което всяка минута някъде се случва нещо, което може да промени света изоснови. Свидетели сме на изцяло нови постижения на технологичната революция, както и на постоянно изменящите се потребности на икономическата и..

публикувано на 22.10.19 в 11:06

Българин среща работодател и работник чрез мобилна платформа

Кандидатстването по обяви в сайтовете за работа, никога не е било толкова лесно, бързо и буквално на един клик разстояние. Връзката между търсещите и предлагащи работа е улеснена от мобилното приложение, разработено от Цветослав Захариев...

публикувано на 14.10.19 в 13:05

Българска компания е сред водещите платформи за IT обучения в света

Да откриеш инвеститор, склонен да осигури финансиране за образование, не е лесна задача. Точно това обаче успя да направи българската фирма Coursedot, която през 2016 година привлече финансиране от фонда Eleven, подкрепян тогава от Европейския..

публикувано на 13.10.19 в 10:25