Пловдив 2019 отвори врати за пътуващите артисти от Европа

Снимка: plovdiv2019.eu

От 1 до 10 юни Европейската столица на културата 2019 Пловдив прие повече от 200 творци, техници и музиканти, които дойдоха да споделят своето изкуство с гостите и жителите на града. Международната им среща припомня образа на изоставения театър на странстващите артисти. Непознат или забравен, пътуващият театър представлява преди всичко едно житейско изкуство. Пренасяйки театър и разкази от град на град, за него „у дома“ може да бъде навсякъде, между живота за театъра и театъра за живота. Всичко това е част от проекта „Пловдив Каравана“ на Международното обединение на пътуващите театри (CITI). Дейностите, които артистите представят, включват театър, приказки, танци, пластични изкуства, цирк, музика, представления и др.Оформени сатри впечатляващи артистични лагера – в жилищния комплекс Тракия, ромския квартал Столипиново и край Гребната база. Публиката има възможност да се включи в различни импровизации и да участва в ателиетата на артистите. Кулминация на събитието е парад в центъра на Пловдив на 10-ти юни.


Още от категорията

Събирачът на ютии – художникът Димитър Добрев от Пловдив

От една идея, започнала на шега се ражда цяла колекция, толкова разнообразна, че да бъде представена в своеобразен музей на ютиите. От най-старите, работещи на въглени до електрическите, с различни размери, някои от тях – същински произведения на..

публикувано на 12.10.19 в 08:00

Рафаела Рафаелова – артистът, чието въображение няма граници

Какво е усещането да рисуваш една картина, ако си част от нея? Това е въпрос, който би си задал всеки, прочел за Рафаела Рафаелова и нейното хоби, заемащо важна част от живота ѝ. Тя е един от първите VR артисти в България и отговаря на въпроса,..

публикувано на 11.10.19 в 11:31

Даниела Костова – художничката, която опакова Рингтурм и изследва природните стихии

В началото на лятото една арт-инсталация прикова вниманието на виенчани – от върха на кулата “Рингтурм” се спусна огромна фотография на бебе космонавт, върху чийто скафандър е кацнал бял гълъб с разперени криле. С проекта си “Мечти за бъдещето”..

публикувано на 10.10.19 в 12:30