Пловдив 2019 отвори врати за пътуващите артисти от Европа

Снимка: plovdiv2019.eu

От 1 до 10 юни Европейската столица на културата 2019 Пловдив прие повече от 200 творци, техници и музиканти, които дойдоха да споделят своето изкуство с гостите и жителите на града. Международната им среща припомня образа на изоставения театър на странстващите артисти. Непознат или забравен, пътуващият театър представлява преди всичко едно житейско изкуство. Пренасяйки театър и разкази от град на град, за него „у дома“ може да бъде навсякъде, между живота за театъра и театъра за живота. Всичко това е част от проекта „Пловдив Каравана“ на Международното обединение на пътуващите театри (CITI). Дейностите, които артистите представят, включват театър, приказки, танци, пластични изкуства, цирк, музика, представления и др.Оформени сатри впечатляващи артистични лагера – в жилищния комплекс Тракия, ромския квартал Столипиново и край Гребната база. Публиката има възможност да се включи в различни импровизации и да участва в ателиетата на артистите. Кулминация на събитието е парад в центъра на Пловдив на 10-ти юни.


Още от рубриката

Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

Творбите на художници, които извикват върху платното най-чистите и пасторални картини от своето детство, красят първия у нас Салон за наивистично и интуитивно изкуство. Колекцията се разполага на два етажа в художествената галерия в Белоградчик –..

публикувано на 21.06.19 в 08:00
Ибрахим от Рибново

Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един..

публикувано на 19.06.19 в 10:35

Владимир Димитров-Майстора – една от най-забележителните фигури в българската живопис

Картините на Владимир Димитров-Майстора е невъзможно да бъдат сбъркани с творби на друг художник. Толкова самобитен, ярък и впечатляващ с образите, които рисува, че оставя траен спомен в съзнанието. Особено характерни са женските образи от платната..

публикувано на 22.06.19 в 08:00