Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив 2019 отвори врати за пътуващите артисти от Европа

Снимка: plovdiv2019.eu

От 1 до 10 юни Европейската столица на културата 2019 Пловдив прие повече от 200 творци, техници и музиканти, които дойдоха да споделят своето изкуство с гостите и жителите на града. Международната им среща припомня образа на изоставения театър на странстващите артисти. Непознат или забравен, пътуващият театър представлява преди всичко едно житейско изкуство. Пренасяйки театър и разкази от град на град, за него „у дома“ може да бъде навсякъде, между живота за театъра и театъра за живота. Всичко това е част от проекта „Пловдив Каравана“ на Международното обединение на пътуващите театри (CITI). Дейностите, които артистите представят, включват театър, приказки, танци, пластични изкуства, цирк, музика, представления и др.Оформени сатри впечатляващи артистични лагера – в жилищния комплекс Тракия, ромския квартал Столипиново и край Гребната база. Публиката има възможност да се включи в различни импровизации и да участва в ателиетата на артистите. Кулминация на събитието е парад в центъра на Пловдив на 10-ти юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37