Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Поморие започна ХVІ Международен фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”

В Поморие за 16-а поредна година в рамките на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”, се събраха стотици талантливи изпълнители от България, Сърбия, Русия, Молдова, Украйна и Холандия. Събитието се провежда под патронажа на Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев. В продължение на пет дни – от 7 до 11 юни 2019 г., в храма „Свето Рождество Богородично”, а също и на открита сцена гости и жители на града имат възможността да се насладят на прекрасни солови и хорови изпълнения на участниците в конкурса. По традиция хоровете гостуват и на неделната Света литургия в няколко от храмовете в областта: поморийската църква „Преображение Господне“ и манастира „Свети Георги“, черквата „Свето Успение Богородично” в Несебър и храмовете „Св. Богородица“ и „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. Специално за православното събитие гостува и чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть”, която е дар на Българската православна църква от монашеството в Света гора, Гърция. Светинята, която се съхранява в столичния храм „Свети Александър Невски”, ще остане в морския град от 7 до 11 юни. Жителите и гостите на Поморие могат да се поклонят пред нея в църквата „Свето Рождество Богородично”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30