В Поморие започна ХVІ Международен фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”

Снимка: архив

В Поморие за 16-а поредна година в рамките на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”, се събраха стотици талантливи изпълнители от България, Сърбия, Русия, Молдова, Украйна и Холандия. Събитието се провежда под патронажа на Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев. В продължение на пет дни – от 7 до 11 юни 2019 г., в храма „Свето Рождество Богородично”, а също и на открита сцена гости и жители на града имат възможността да се насладят на прекрасни солови и хорови изпълнения на участниците в конкурса. По традиция хоровете гостуват и на неделната Света литургия в няколко от храмовете в областта: поморийската църква „Преображение Господне“ и манастира „Свети Георги“, черквата „Свето Успение Богородично” в Несебър и храмовете „Св. Богородица“ и „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. Специално за православното събитие гостува и чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть”, която е дар на Българската православна църква от монашеството в Света гора, Гърция. Светинята, която се съхранява в столичния храм „Свети Александър Невски”, ще остане в морския град от 7 до 11 юни. Жителите и гостите на Поморие могат да се поклонят пред нея в църквата „Свето Рождество Богородично”.


Още от рубриката

Изложба в Ловеч обединява молитвените послания от всички религии

В рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС 2019, във фоайето на Областна администрация на Ловеч бе открита изложба под наслова „Молитви на 5 езика“. Тази година една от темите е „Толерантност и превенция на езика на омразата“...

публикувано на 15.06.19 в 10:30

Самоков – град на възрожденски традиции

В недалечното минало град Самоков e известен като средище на култура, просвета и именити зографи. Основният тласък в развитието му обаче, дава железодобивът, познат в района от средата на първото хилядолетие преди Христа. Желязото било ценено, защото не..

публикувано на 13.06.19 в 11:36

Европейски модни влияния в следосвобожденско Търново

Освобождението на България от османско владичество поражда събития и явления, които ще предопределят цивилизационния ни път. С приемането на Търновската конституция започва изграждането на българската държавност. А все повече граждани посрещат с отворени..

публикувано на 08.06.19 в 08:00