В Поморие започна ХVІ Международен фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”

Снимка: архив

В Поморие за 16-а поредна година в рамките на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”, се събраха стотици талантливи изпълнители от България, Сърбия, Русия, Молдова, Украйна и Холандия. Събитието се провежда под патронажа на Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев. В продължение на пет дни – от 7 до 11 юни 2019 г., в храма „Свето Рождество Богородично”, а също и на открита сцена гости и жители на града имат възможността да се насладят на прекрасни солови и хорови изпълнения на участниците в конкурса. По традиция хоровете гостуват и на неделната Света литургия в няколко от храмовете в областта: поморийската църква „Преображение Господне“ и манастира „Свети Георги“, черквата „Свето Успение Богородично” в Несебър и храмовете „Св. Богородица“ и „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. Специално за православното събитие гостува и чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть”, която е дар на Българската православна църква от монашеството в Света гора, Гърция. Светинята, която се съхранява в столичния храм „Свети Александър Невски”, ще остане в морския град от 7 до 11 юни. Жителите и гостите на Поморие могат да се поклонят пред нея в църквата „Свето Рождество Богородично”.


Още от категорията

Свети Иван Рилски – най-великият български светец

На 19 октомври българският народ и Православната църква почитат Св Иван /Йоан/ Рилски /876-946г./ До 25 годишна възраст той е обикновен пастир. Приема монашеството и проповядва на различни места, главно по времето на българския цар Петър I. Към..

публикувано на 19.10.19 в 07:00

Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница

Сред плеядата от български светци, които закрилят родината ни се нарежда и света великомъченица Злата Мъгленска – покровителката на българския род зад граница. Според житието й, тя живяла през ХVІІІ век, в бедно българско семейство, в село..

публикувано на 18.10.19 в 12:26

Първа поява на Томичовият псалтир от XIV в. пред българска публика

Томичовият псалтир – един от най-ценните ръкописи, запазен от Средновековието, за първи път гостува в София. Ценната реликва от „втория златен век“ на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва и ще бъде..

публикувано на 12.10.19 в 09:30