Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Поморие започна ХVІ Международен фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”

В Поморие за 16-а поредна година в рамките на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”, се събраха стотици талантливи изпълнители от България, Сърбия, Русия, Молдова, Украйна и Холандия. Събитието се провежда под патронажа на Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев. В продължение на пет дни – от 7 до 11 юни 2019 г., в храма „Свето Рождество Богородично”, а също и на открита сцена гости и жители на града имат възможността да се насладят на прекрасни солови и хорови изпълнения на участниците в конкурса. По традиция хоровете гостуват и на неделната Света литургия в няколко от храмовете в областта: поморийската църква „Преображение Господне“ и манастира „Свети Георги“, черквата „Свето Успение Богородично” в Несебър и храмовете „Св. Богородица“ и „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. Специално за православното събитие гостува и чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть”, която е дар на Българската православна църква от монашеството в Света гора, Гърция. Светинята, която се съхранява в столичния храм „Свети Александър Невски”, ще остане в морския град от 7 до 11 юни. Жителите и гостите на Поморие могат да се поклонят пред нея в църквата „Свето Рождество Богородично”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00