Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артистичен проект подсказва как без страх всеки може да противодейства на домашното насилие

Имената на 23 жени, убити от техните партньори или роднини прожектирани на фасадата на Народното събрание в София.
Снимка: Яна Лозева

Видео проектът Beat. на фондация „Изящни дела“ /Fine Acts/ е гледан от над 120 хил. потребителисамо за година,след разпространение в различни платформи в интернет. Авторите на интересния експеримент казват, че са успели да постигнат до голяма степен целта си – да повдигнат завесата към злободневната тема за домашното насилие, за която все още жените се страхуват открито да говорят. Идеята за темата на проекта се появила след оповестяването на обезпокояваща европейска статистика, според която всяка четвърта жена в България е била подложена на домашно насилие, под една или друга форма. Екипът на „Изящни дела“ обаче насочва вниманието на зрителя не към грозните психически и душевни травми, а изследва вредната тишина около домашното насилие.Интерактивната инсталация Beat. е провокация към общество като нашето, което реагира на всеки по-силен домашен шум, стига той да не е от скандал или побой в нечий дом.

СнимкаВидеото ни е образователно, от гледна точка на това, каква роля ние можем да заемем като гражданско общество,– обяснява Максим Стоиманов, директор Комуникации към фондация „Изящни дела“. – Ние не искаме да вменяваме вина, не искаме да променяме законодателството, въпреки че мнозина вярват, че това е належащо. Но има стъпки, които като граждани можем да направим и те няма да ни поставят в опасност. Често хората казват, че и полицията не съдейства. Налага се сами да се опитаме да решим проблема. Нашето видео представя място, където се е случило нещо ужасно – снимахме в сграда, където се беше случило поредното убийство в българско семейство. Наехме апартамент и решихме, без да предупреждаваме съседите, да видим колко бързо биха реагирали, ако в жилищната кооперация се свири на барабани. Ние, българите, сме свикнали да чуваме в почивни дни, че съседите ремонтират дома си и този шум ни дразни. Когато обаче се чува разпра в семейството, сме склонни да не обръщаме внимание. Затова идеята ни бе, в този апартамент, свирейки на барабани, който е нетипичен домашен шум, да проверим реакцията на съседите. На ударните инструменти те реагираха незабавно. В сравнение с 50-те минути, в които е имало викове, докато се стигне до убийството на жертвата, сега срещу барабаните реакцията беше за по-малко от 2 минути. Ако реакцията е била същата при домашното насилие, изходът щеше да е друг. Психолозите имат обяснение – самият акт на насилие е изключително емоционален, а не рационален. Когато става дума за отношения между двама души, градусът се покачва. Ако в такъв момент някой съсед само позвъни, за да поиска нещо, сол или оцет например, това ще потуши агресията и ще отнеме от енергията на емоцията. Важно е това да се знае от повечето хора, които могат да помогнат.

Максим Стоиманов, който е и музикант – свири на барабани, също участва в заснемането на видеото. По думите му, то е силно въздействащо върху аудиторията, защото е действителен социален експеримент и нито една част не е инсценирана.

Данните от статистиката доста време се дискутираха в медиите, но така и нищо не се промени. Случаите на домашно насилие дори още повече зачестиха, и то с фатален край за жертвите. Такъв беше случаят и с жената от София, за която се отнася конкретно и нашия проект. Когато очевидно има някакъв проблем с отношението към жените в публичното и в личното пространство, трябва да се потърси къде е основата на проблема, за да не се стига до отнемане на човешки живот на член от семейството, където в повечето от случаите травмата е и върху децата. Според статистиката жените стават жертва на насилник в семейството, а не на случаен човек от улицата.

Концепцията за Beat. е разработена от екип, с режисьор Еди Шварц преди година. Резултатът е плод от работата на професионалисти, които вярват в каузата и искат по някакъв начин да се реши този проблем, който тежи на обществото ни – казва Максим Стоименов.

Снимки: fineacts.co



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00