Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо българско участие на изложението за съвременно изкуство “LISTE” в Базел

Галерия „Сариев” в Пловдив, ще бъде първата, представила България на изложението за съвременно изкуство “LISTE” в Базел, което тази година ще се проведе между 10 и 16 юни. Участието на българска галерия означава, че хората с влияние в съвременното изкуство ще се запознаят отблизо с част от българското творчество.

За да си осигуриш участие на “LISTE”е необходима усилена работа и стратегия за цялостния профил на галерията, казва галеристката Веселина Сариева:

СнимкаПреди всичко това е голямо признание за нашата галерия. “LISTE е не просто изложение за съвременно изкуство, а платформа, на която участват галерии от всички континенти и която показва най-младите, най-успешните и най-перспективните галерии и автори в момента. Ежегодно там се събират хора от целия свят, сред които куратори, музейни директори, колекционери, артисти и галеристи, за да проследят новите тенденции. “LISTE е глобален панаир, който не само показва тенденциите, но ги налага. Да участваш в него е много голяма отговорност.

Организаторите на изложението за съвременно изкуство в Базел държат да имат равно застъпване на основните арт сцени в света. Сред условията за участие, освен сериозната такса, е участие в престижни международни изложения и да имаш фокус върху млади автори, чието развитие си подпомогнал. Галерия „Сариев”, както и ръководената от Веселина Сариева фондация „Отворени изкуства”, работят активно в тази насока. Част от проектите са книгата „Въведение в съвременното изкуство”, издадена на български и на английски език; уебсайтът OpenArtFiles, запознаващ с български автори и галерии, художествена критика и база данни за съвременното изкуство.

Международни медии вече проявяват интерес към българското участие, с което се постига основната цел, а именно – да бъдеш забелязан:

Ние искаме да продължим да участваме на “LISTE и да дадем пример на други наши колеги, защото пробивът вече е направен. Преди години имаше бум на румънските галерии. В момента там участват три или четири и те са силно забелязани. Мечтата ми е това да се случи и с българското съвременно изкуство.

Според Веселина Сариева по-активното представяне на българското съвременно изкуство би довело у нас колекционери – т.нар. луксозни туристи, които ще купуват произведения на изкуството.

За изложението в Базел галерия „Сариев” е избрала да представи художника Викенти Комитски, който работи между София и Берлин. Комитски е подчертано изявен в асамблажа /композиция от предмети и художествени елементи – цветове, тъкани; сродна е с колажа, но е обемна.  бел.ред./. Защо точно той и с какво още впечатлява неговият стил, обяснява Веселина Сариева:


Той е български автор, носител на наградата „База” за млад художник. В момента работи активно и има нова интересна серия творби от асамблажи от предмети, свързани с бита, които той определя между „интернет вандализъм” и „баухаус конструктивизъм”. В тях много често присъстват природни елементи или животни –  екзотиката е изключително важна. Поставят се въпроси за ролята на животните днес и какво всъщност представлява екзотиката. Във връзка с неговото участие, изготвяме първия му малък каталог. Комитски не само ще бъде представен в основната секция на панаира, където ще е нашият щанд, но също така беше избран за видеопрограмата на изложението, където ще представи свой клип.

На около 30 квадратни метра на изложението “LISTE” в Базел ще бъдат показани шест големи асамблажа и пет колажа на Викенти Комитски.

Снимки: Галерия "Сариев"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55