Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на Албания в София

„Здравей, името ми е Тирана!“ отвори врати в Националния исторически музей

От 6 до 25 юни в Националния исторически музей в София можете да посетите изложбата „Здравей, името ми е Тирана!“. Тя е част от Седмицата на Албания в София, организирана от Посолството на Република Албания.

Благодаря на Националния исторически музей в София за оказаната ни помощ при организирането на тази изложба – каза по време на откриването й посланик Доника Ходжа. Тя е свързана със 105-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Албания и показва връзките между двете държави в продължение на повече от един век. Искам да благодаря и на бившия посланик на България в Тирана г-н Боби Бобев за това, че ни предостави за изложбата своя медал, връчен му от нашия президент за заслуги за развитието на двустранните отношения.

Специален гост на събитието беше директорът на Националния исторически музей в Тирана Дориан Кочи. Посещението му е свързано с подписването на договор за сътрудничество между двете научни институции – „така общата ни работа няма да остане свързана само с настоящата изложба, а ще продължи и в бъдеще във всички възможни сфери – музеология, археология, научни изследвания, обучения и т.н. – каза в интервю за Радио Българя Дориан Кочи.

Що се отнася до експозицията, то тя показва развитието на столицата ни – Тирана, която според съществуващите документи е основана през 1614 година., но археологическите находки показват, че на мястото й е имало селище още през VI век – продължи директорът на албанския исторически музей - Затова първата фотография показва мозайка на вила от този период.

Снимките представят развитието на града предимно през ХХ век. Всички те са черно-бели, като идеята е посетителят да възприеме в сравнителен план миналото на града с неговото настояще, едно своеобразно антропологическо пътешествие във времето. Това е една изложба-покана за българската публика – да заповяда и да посети Тирана и не само нея, но и цяла Албания – каза Дориан Кочи.

До 25 юни софиянци и гости на столицата ни могат да видят „Здравей, името ми е Тирана”, както и множество документи, свързани с българо-албанските дипломатически отношения през последните 105 години, а следващата стъпка в сътрудничеството между двата музея е съвместна изложба в Тирана.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14