Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяването на отношенията с Русия остава на дневен ред и след срещата на Румен Радев с Владимир Путин

Снимка: БГНЕС

На срещата си миналата седмица в рамките на Петербургския международен икономически форум президентите на Русия и България обсъдиха развитието на двустранните отношения. Владимир Путин отбеляза, че те „постепенно се възстановяват“, а Румен Радев, че вековните исторически, културни и духовни връзки между двете страни предполагат много по-активно сътрудничество в икономиката, енергетиката и културата. Преди малко повече от година на разговорите си с Румен Радев, проведени в Москва, руският държавен глава беше пожелал „възобновяване на пълноформатните руско-български отношения“. Последните оценки на държавните ръководители показват, че напредък в отношенията има, но остават и сериозни, включително и политически пречки за тяхното развитие.

Свидетелство за това е спорът между двамата на дискусиите на форума в Санкт Петербург, който някои медии квалифицираха като „сблъсък“. Путин отстоя тезата, че България е загубила от спирането на проекта за газопровод „Южен поток“ за транзит на руски газ през нейна територия. Според него, решението за спиране на проекта не е било суверенно, а цената, която България плаща за него, са загубените инвестиции в „Южен поток“. Радев репликира, че не може да се съгласи с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен, защото „Южен поток“ беше не само български, но и европейски проект, а решението за него е общо. Най-новите енергийни политики на ЕС, на който България е член, целят диверсификация и конкурентоспособност на енергийните доставки, а те според Радев създават възможност за разширяване и на присъствието на Русия на газовите пазари в Югоизточна и Централна Европа. Това обстоятелство, смята българският държавен глава, налага да се търси отговор на въпроса как в новите условия стратегическото сътрудничество на България с Русия да бъде продължено.

По време на визитата на президента в Русия ясно пролича и едно съществено разминаване по въпросите на стратегическото партньорство в енергетиката. Радев призова за много по-гъвкав подход и механизми по отношение на договорите за дългосрочни доставки на енергийни ресурси, тяхната актуализация и намаляването на цените. Така президентът намекна, че очаква промяна в ценовата политика на Русия при доставките на газ за България, но Путин отвърна, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта и е „справедлива“.

Коментирането на ценови въпроси на равнище държавни ръководители е по принцип несвойствено и по-подхожда за правителствено и експертно ниво. Някои политически наблюдатели коментират, че на икономически форум като този в Санкт Петербург е щяло да бъде добре президентът Радев да е придружен от министрите на енергетиката, туризма и икономиката, които са най-големите сфери в деловите отношения между двете страни. От срещата на Владимир Путин с Румен Радев в Санкт Петербург в крайна сметка пролича, че на най-високо политическо равнище има решимост за градивен диалог в посока към възстановяване на традиционно добрите отношения, но тяхното възстановяване „в пълен формат“, пожелано от руския държавен глава преди година, още не е реалност.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35