Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маратонецът Красимир Георгиев: „Албания ме заинтригува, хората са изключителни“

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев реализира успешно поредното си предизвикателство като пробяга разстоянието от черноморската столица на България – Варна до Дуръс в Албания. Радва се, че заедно с екипа си са успели да стигнат до хората и да обединят трите народа на Западните Балкани – България, Северна Македония, Албания така както никой друг до сега. За постигнатия успех получи поздравителен адрес от името на заместник министър-председателя и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, в който се казва: „С уникалната Ви спортна дипломация обединихте хора и държавни институции от Варна до Скопие, от Охрид до Елбасан и от Тирана до Дуръс.“.

От спортна гледна точка Коридор 8 си беше тежко начинание и изпитание, защото до сега в продължение на 15 дни на такова голямо разстояние не съм тичал – признава Краси. – Появиха се доста проблеми, но всички даваха максимума от себе си, за да стигнем до Адриатическо море. Това не е само мое постижение, а на целия екип.


През всичките населени места откъдето мина ултрамаратонецът получи одобрението на хората, подкрепата им за каузата „Коридор 8“. Посрещнат радушно не само от населението, но и от кметовете той продължи да тича неуморно в продължение на 15 дни, за да измине трасето от 1200 км. Твърди, че няма разлика между хората на трите държави, през които премина. Хората са хора навсякъде. С това, което направих исках да се види, че обикновеният човек иска промяна и подкрепя каузата ни. Беше наистина празник на сплотяването, на свързаността между трите народа.


И от Северна Македония, и от Албания Краси Георгиев е с прекрасни впечатления.

Не бях ходил в Албания. Тя ме заинтригува и мисля да отида да я разгледам, не тичайки, да остана и да се запозная с хората, които са изключителни. Още от Кафасан с нас тичаха момчета, които си бяха направили фланелки с щампи рекламиращи кауза Коридор 8. Албанската телевизия постоянно ни придружаваше. Така че, посрещането беше топло и сърдечно. Останах с отлични впечатления от Елбасан. Това е прекрасен град много жив, млад, красив, заобиколен от планини. Кметът на града ни подкрепи много. Хората са прекрасни и с удоволствие бих се върнал там. С крепостната си стена в центъра градът ми напомняше за Стария Пловдив. В Тирана ни приеха много добре. Почетният консул на България в Албания Селим Ходжай ни посрещна като скъпи гости и много ни помогна по време на престоя ни. В наша чест организира и концерт. В кметството на Тирана на срещата с кмета присъстваха и ръководителят на Делегацията на ЕС в Албанияг-н Сорека, посланиците на Северна Македония, Румъния и Япония, президентът и генералният секретар на Албанската федерация по лека атлетика. С кмета на Тирана г-н Велиай говорихме, че спортът е най-добрият посланик.


Тръгвайки от Варна Красимир Георгиев напълни бутилка с вода от Черно море, след това друга от Охридското езеро, които изля в Адриатическо море. Каква беше символиката?


Тази свързаност между страните ни – обяснява събеседникът ни. – Ние сме заедно на Балканите. Моето послание е, че е по-добре да сме приятели, отколкото врагове. Свързаността между народите е от голямо значение. Хората на нивото, на което ние отидохме, искат тази свързаност, искат да сме заедно на Балканите в това което правим. Между нашите три страни няма граници, пътуваме с личната си карта. Затова се надявам отношенията помежду ни да стават все по-добри.

Автор: Светлана Димитрова

Снимки: mfa.bg/embassies/albania


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05