Младежки форум в София отличи десетки ученически и студентски компании

Автор:
4
Снимка: jabulgaria.org

Оспорвана надпревара за първите места в различните категории, предложи 11-тият Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“, организиран от  българският клон на неправителствената организация „Junior Achievement“ в София. 260 ученици и студенти и над 150 учебни компании и стартъпи участваха в регионални състезания в страната, чиито резултати определиха до финалния кръг да достигнат 35 ученически и 12 студентски компании. Техните екипи представиха различни технологични продукти и нови технологии, позволяващи оползотворяване на различни природни ресурси, с цел опазване на околната среда. Имената на отличените компании и повече за създадените от тях проекти, научаваме от изпълнителният директор на „Junior Achievement Bulgaria” Милена Стойчева:

На първо място сред студентските компании е екип от Софийския университет, който се казва Bevine. Неговият продукт е свързан с разработка на цялостно решение за винопроизводителите, което позволява чрез сензори, разположени в насажденията, да се получава актуална информация за показателите на почвата и атмосферата. На базата на тях, стопаните получават препоръки кога и какви действия да предприемат, за да могат да опазят насажденията. Така ще бъдат увеличени производителността и ефективността на винопроизводството и най-хубавото е, че компанията може да развие този свой продукт и на други пазари. По тази причина те бяха избрани да се представят на международното състезание на „Junior Achievment“, което ще се проведе в Норвегия в края на този месец.

На второ място се класира още един студентски стартъп мобилно приложение, което свързва директно продавачи и купувачи на недвижими имоти, което може да създаде повече възможности за наемането на квартири. Спестява се брокера, както и се гарантира отговорност при предлагането на този вид имоти на пазара. Третото място в категорията най-добър студентски стартъп, бе присъдено на компанията The HUB Ground. Тя е създадена от студенти от Американския университет в България и представлява платформа за намиране на работа на IT-специалисти. Това е един доста належащ за решаване проблем на пазара на труда и те могат да бъдат много успешни, както в България, така и в други страни от Европа. Еврокомисарят Мария Габриел връчи наградата на Европейския институт за иновации EIT Raw Materials „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“, на екип от математическата гимназия във Варна. Името му е RE3D и произвежда нишка за 3D принтер от рециклирани капачки. В тази категория поощрителна награда получи и екипът Incendio от Пловдив, който зае първо място при ученическите стартъпи. Неговият продукт е свързан с разработка на чинии от царевични листа, които да могат да се разграждат. Този продукт също има потенциал за международно развитие и ще представя България на международното състезание на всички ученически стартъпи от Европа, което ще се проведе във Франция, под патронажа на френския президент Еманюел Макрон.

С форума „Изгряващи звезди“ „Junior Achievment“ отбеляза две важни годишнини – 100 години от началото на програмата „Учебна компания“ и 100 години от създаването на самата организация в Бостън през 1919 година. Един век по-късно, организацията не изневерява на своята цел да подпомага развитието на образованието и на талантите на хората, желаещи да надградят своите способности в различни сфери. Нашата организация работи за налагането на предприемаческото образование, което включва мислене, поведение, умения, цялостна компетентност –сподели пред Радио България Милена Стойчева и подчерта, че инициативите на българският клон на организацията, създаден през 1997 година са доказали своята ефективност, а участващите в програмите им учащи са 30 000 годишно.

Снимки: jabulgaria.org

Галерия

Още от рубриката

Ученици създадоха електромобил с форма на компютърна мишка

Ученици от Бургас създадоха електромобил, чийто дизайн е вдъхновен от компютърната мишка. Той е едноместен и може да измине 160 километра с едно зареждане. В началото на месец юли предстои електромобилът да участва в международно състезание в..

публикувано на 23.06.19 в 10:35

Българин разработи нов метод за борба с раковите клетки

Българският лекар Владимир Жаров и екипът му тестват собствена система за борба с рак на кожата. Създателите на новия метод доказват, че при 27 от 28 пациенти, системата им засича туморните клетки 1000 пъти по-добре от сегашните технологии...

публикувано на 23.06.19 в 09:30

От нашата градина на вашата трапеза с любов

Денка и Петър Георгиеви създават малката си семейна фирма преди 11 години в село Исперихово, разположено в подножието на предпланинските (Бесапарски) ридове на Западните Родопи. Дотогава отглеждали овошки в градините, които след демократичните промени..

публикувано на 21.06.19 в 08:10