Стена на българските символи възникна на туристическа улица в Хавана

Снимка: mfa.bg

В популярния сред туристите квартал Хайманитас на кубинската столица Хавана се появи  „българска“ стена. На стената, покрита с мозайка от начупени фаянсови плочки, са изобразени букви от кирилицата, катедралата „Св. Александър Невски“, щъркел с мартеница - като символ на пролетта, емблематичната българска роза, фрагменти от троянска керамика. Изображенията са дело на известния кубински художник Хосе Фустер, който към българските символи е добавил и собствени „запазени знаци“ и символи на Куба – кралската палма, крокодила и петела. . „Стената се превърна в едно особено признание на обич една страна, която никога не съм посещавал, но която винаги е била в моето въображение. До такава степен, че когато работех по нея, все едно вдъхвах аромата на чудната българска роза“,  коментира Хосе Фустер. Стената беше представена от Посолството на България в Хавана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Още от рубриката

Млади артисти от цял свят експериментират в София на тема „Форми“

Музика, кино, танц – освободени от академичните си рамки, като моментен импулс и вдъхновение. Това ни предлага шестият фестивал “180 ° – лаборатория за иновативно изкуство”, който ще събере млади творци от цял свят. Фестивалът, който носи в..

публикувано на 18.07.19 в 11:44

Бележити творци ще преподават в Международната лятна академия на изкуствата в Созопол

Под знака на изкуството, културата и музиката ще премине втората половина на месец юли в Созопол. Курортът, обичан от поколения българи заради своя неподправен чар и дух, е притегателен център за българския арт-елит по време на Празниците на..

публикувано на 15.07.19 в 11:10

Приказките от глина на майстора Стоян Райнов

„Не всичко умира“ е заглавието на творба на Стоян Райнов, избрана за емблема на сборна изложба, посветена на наследството на един от най-продуктивните и талантливите художници на българската рисувана керамика. Експозицията, подредена в галерия..

публикувано на 12.07.19 в 12:24