Стена на българските символи възникна на туристическа улица в Хавана

Снимка: mfa.bg

В популярния сред туристите квартал Хайманитас на кубинската столица Хавана се появи  „българска“ стена. На стената, покрита с мозайка от начупени фаянсови плочки, са изобразени букви от кирилицата, катедралата „Св. Александър Невски“, щъркел с мартеница - като символ на пролетта, емблематичната българска роза, фрагменти от троянска керамика. Изображенията са дело на известния кубински художник Хосе Фустер, който към българските символи е добавил и собствени „запазени знаци“ и символи на Куба – кралската палма, крокодила и петела. . „Стената се превърна в едно особено признание на обич една страна, която никога не съм посещавал, но която винаги е била в моето въображение. До такава степен, че когато работех по нея, все едно вдъхвах аромата на чудната българска роза“,  коментира Хосе Фустер. Стената беше представена от Посолството на България в Хавана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Още от категорията

Събирачът на ютии – художникът Димитър Добрев от Пловдив

От една идея, започнала на шега се ражда цяла колекция, толкова разнообразна, че да бъде представена в своеобразен музей на ютиите. От най-старите, работещи на въглени до електрическите, с различни размери, някои от тях – същински произведения на..

публикувано на 12.10.19 в 08:00

Рафаела Рафаелова – артистът, чието въображение няма граници

Какво е усещането да рисуваш една картина, ако си част от нея? Това е въпрос, който би си задал всеки, прочел за Рафаела Рафаелова и нейното хоби, заемащо важна част от живота ѝ. Тя е един от първите VR артисти в България и отговаря на въпроса,..

публикувано на 11.10.19 в 11:31

Даниела Костова – художничката, която опакова Рингтурм и изследва природните стихии

В началото на лятото една арт-инсталация прикова вниманието на виенчани – от върха на кулата “Рингтурм” се спусна огромна фотография на бебе космонавт, върху чийто скафандър е кацнал бял гълъб с разперени криле. С проекта си “Мечти за бъдещето”..

публикувано на 10.10.19 в 12:30