Фондация „Поколения заедно“ подкрепя мечти в дом за възрастни в Пловдив

Всяка събота в дома за възрастни хора “Свети Василий” в Пловдив доброволци на фондация “Поколения заедно“ прекарват почивния ден с обитателите му. Разговарят, ходят на разходки, посещават културни събития, разменят мисли, обсъждат даже и мечти...

Баба Таня мечтае да си има градинка с рози. Да ги полива, милва и тори. И във въображението си вече е сбъднала своето въжделение. Нуждае се от съвсем малко помощ – няколко чифта силни ръце.

При последното ни гостуване баба Таня сподели спонтанно и на шега, че ще се радва да й помогнем да намери доброволци градинари – усмихнати и енергични, които заедно с нея да се погрижат за цветната градина в дома – разказва Маргарита Ганчева, председател на фондацията. – И бързичко определихме датата 22 юни, събота, от 9 до 11 часа, на бул. “Коматевско шосе” 28. Необходимо е хората да носят удобно облекло, ръкавици, мотика, метли, лопатки, чували за боклук, а ако някой смелчага има косачка за трева или поне лозарска ножица, също би било чудесно. И тъй като баба Таня е най-добре запозната с градинската работа и се грижи за цветята, тя с радост се съгласи да бъде основният ръководител на инициативата.

Каква друга подкрепа можем да окажем на възрастните хора, за да се чувстват по-уютно в общия си дом?Когато сме ги посещавали в дома, сме виждали трапезарията, в която те закусват, обядват и вечерят
– отговаря Маргарита Ганчева. – Това голямо помещение се нуждае от обновяване – от нови маси, нови столове. Освен това на всеки от шестте етажа си имат холчета и и там сме забелязали колко са износени мебелите. Затова и искаме да призовем, ако някой например сменя мебелите си и се чуди какво да ги прави, да ги донесе в дома. Хората с радост биха приели холни масички, етажерки, където да се подреждат книжки, шкафове.

Възрастните обитатели се нуждаят и от повече разнообразие и особено сега, в хубавото време, за тях не е добре да се заседяват в дома.

Ходили сме на театър, на ресторант, на сладкарница – разказва още Маргарита Ганчева. – Някои от възрастните хора дори си мечтаят да отидат на поход в Балкана и ако се намират такива смели доброволци, могат да се обърнат към самите тях или към фондацията. Така че нека поканим баба и дядо на разходка, на театър, на кино, на сладкарница, на разходка в градската градина, на гребната база – те с радост биха излезли с човек, който все пак познават. Затова е хубаво най-напред той да дойде в дома заедно с доброволците от фондацията и да се запознае с възрастните хора. И след това може да си комуникира с тях и да си определя срещи с приятни занимания и за двете страни.

Ако поканите например баба Таня, тя ще ви разкаже за децата си, за някогашната си работа като готвач, но и за редовните си срещи с малчуганите в една детска градина.

СнимкаНие сме три-четири баби, които ходим – казва баба Таня. – Книжки им четем, за Нова година те с тези мънички ръчички правиха питки, та им пекохме. За Великден яйчица боядисвахме, а сега, на май месец, изпратихме последната група, които септември ще бъдат ученици. Голямо тържество им направиха в градината и много доволни бяха дечицата – игри най-различни, всякакви. Така че убиваме си ние нашето време, та ходим там при тях.

Снимки:
фондация "Поколения заедно".

Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00