Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Поколения заедно“ подкрепя мечти в дом за възрастни в Пловдив

Всяка събота в дома за възрастни хора “Свети Василий” в Пловдив доброволци на фондация “Поколения заедно“ прекарват почивния ден с обитателите му. Разговарят, ходят на разходки, посещават културни събития, разменят мисли, обсъждат даже и мечти...

Баба Таня мечтае да си има градинка с рози. Да ги полива, милва и тори. И във въображението си вече е сбъднала своето въжделение. Нуждае се от съвсем малко помощ – няколко чифта силни ръце.

При последното ни гостуване баба Таня сподели спонтанно и на шега, че ще се радва да й помогнем да намери доброволци градинари – усмихнати и енергични, които заедно с нея да се погрижат за цветната градина в дома – разказва Маргарита Ганчева, председател на фондацията. – И бързичко определихме датата 22 юни, събота, от 9 до 11 часа, на бул. “Коматевско шосе” 28. Необходимо е хората да носят удобно облекло, ръкавици, мотика, метли, лопатки, чували за боклук, а ако някой смелчага има косачка за трева или поне лозарска ножица, също би било чудесно. И тъй като баба Таня е най-добре запозната с градинската работа и се грижи за цветята, тя с радост се съгласи да бъде основният ръководител на инициативата.

Каква друга подкрепа можем да окажем на възрастните хора, за да се чувстват по-уютно в общия си дом?



Когато сме ги посещавали в дома, сме виждали трапезарията, в която те закусват, обядват и вечерят
– отговаря Маргарита Ганчева. – Това голямо помещение се нуждае от обновяване – от нови маси, нови столове. Освен това на всеки от шестте етажа си имат холчета и и там сме забелязали колко са износени мебелите. Затова и искаме да призовем, ако някой например сменя мебелите си и се чуди какво да ги прави, да ги донесе в дома. Хората с радост биха приели холни масички, етажерки, където да се подреждат книжки, шкафове.

Възрастните обитатели се нуждаят и от повече разнообразие и особено сега, в хубавото време, за тях не е добре да се заседяват в дома.

Ходили сме на театър, на ресторант, на сладкарница – разказва още Маргарита Ганчева. – Някои от възрастните хора дори си мечтаят да отидат на поход в Балкана и ако се намират такива смели доброволци, могат да се обърнат към самите тях или към фондацията. Така че нека поканим баба и дядо на разходка, на театър, на кино, на сладкарница, на разходка в градската градина, на гребната база – те с радост биха излезли с човек, който все пак познават. Затова е хубаво най-напред той да дойде в дома заедно с доброволците от фондацията и да се запознае с възрастните хора. И след това може да си комуникира с тях и да си определя срещи с приятни занимания и за двете страни.

Ако поканите например баба Таня, тя ще ви разкаже за децата си, за някогашната си работа като готвач, но и за редовните си срещи с малчуганите в една детска градина.

СнимкаНие сме три-четири баби, които ходим – казва баба Таня. – Книжки им четем, за Нова година те с тези мънички ръчички правиха питки, та им пекохме. За Великден яйчица боядисвахме, а сега, на май месец, изпратихме последната група, които септември ще бъдат ученици. Голямо тържество им направиха в градината и много доволни бяха дечицата – игри най-различни, всякакви. Така че убиваме си ние нашето време, та ходим там при тях.

Снимки:
фондация "Поколения заедно".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25