Проект за иновативно образование получи признание от Академията „Иновация в действие”

Снимка: innovationinaction.eu

Около 100 млади, енергични хора от България и чужбина, искащи да донесат промяна, взеха участие в петото издание на Академия „Иновация в действие”. Сред областите, в които те разработваха своите идеи, бяха ефективно използване на ресурсите, иновативно образование, здравословен живот и преоткриване на българските традиции и култура. Въпреки голямата конкуренция, отличена с първото място беше Благовеста Ценова за проекта й за дигитален ресурсен център, целящ осигуряването на цялостно образователно решение. Тя описа идеята си, впечатлила журито, съставено от успели професионалисти и хора от бизнеса, по следния начин:


„Нашият проект се казва X-SIP.ORG и е дигитален ресурсен център за STEAM проекти. Той включва две части – образователно видеосъдържание, представено по иновативен начин – чрез анимации и визуализация. То покрива теоретичната обосновка на някоя STEAM наука (съкр. от Science, Technology, Engineering, Art & Math, на бълг. Наука, Технологии, Инженерство, Изкуство и Математика). Проектът включва и предложение за „научни кутии” към всяко видео, тоест ние „обличаме” теорията в практика. Нашата таргет група са деца от началното образование – 7-14 г. Чрез идеята ни те имат възможност с учители в учебна среда или с родители в домашна среда да изготвят проекти, които да развият техните креативност, иновативност, експериментателство и работа в екип. Това са компетенциите на XXI век и те подготвят децата за професиите на бъдещето.”

Образованието на бъдещето ще търси откриватели и мислещи хора. Това са тенденциите, смята Благовеста Ценова:

„Въпреки технологичния бум, образователните изисквания към децата и младите хора стават все по-големи. За нас е важно да стимулираме креативността у децата – т.нар. мислене „извън кутията”. Ние искаме да създаваме създатели, а не толкова консуматори. Бъдещето е на създателите.

Паралелно с положителните неща, които се случват у нас, в сферата на иновациите не липсват и слаби звена. Съветите за успех на Благовеста Ценова към хората с идеи са следните:

„В България има много идеи и много мислещи хора, които се опитват да ги реализират, но им трябва повече практика. Нужни са им именно проекти като „Иновация в действие”. Трябват им инструменти и начин, по който да валидизират идеите си, тоест – да видят дали на практика клиентът има нужда от тази иновация и дали това, което предлагат, ще се търси и продава. Проектите като „Иновация в действие” носят със себе си много практика, обратна връзка и менторство. Във всеки един момент хората трябва да бъдат готови да „убият” проекта си – да се откажат от нещо в него с цел да докажат устойчивостта му и да го надградят. Много голяма част от хората, искащи да реализират някаква идея не са готови да се откажат от нея с цел да я променят и подобрят. В някои случаи те се фокусират твърде много върху нея и не виждат възможностите около тях за реализиране на проектите им по възможно най-добрия начин.”

Като носител на голямата награда Благовеста Ценова ще има възможност да участва в лятната програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел:

„От обучението очаквам много работа и много предизвикателства, както и знания, поднесени по нов начин. Ще замина за Брюксел с много ентусиазъм. Сигурна съм, че ще надминат моите очаквания. Моят екип и аз вярваме, че образованието е най-добрата инвестиция, независимо от възрастта или етапа от професионалното или личното развитие. Желанието ми е всички хора да бъдат мотивирани, иновативни и да действат по посока на промяната!”

Снимка: личен архив


Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00