Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за иновативно образование получи признание от Академията „Иновация в действие”

Снимка: innovationinaction.eu

Около 100 млади, енергични хора от България и чужбина, искащи да донесат промяна, взеха участие в петото издание на Академия „Иновация в действие”. Сред областите, в които те разработваха своите идеи, бяха ефективно използване на ресурсите, иновативно образование, здравословен живот и преоткриване на българските традиции и култура. Въпреки голямата конкуренция, отличена с първото място беше Благовеста Ценова за проекта й за дигитален ресурсен център, целящ осигуряването на цялостно образователно решение. Тя описа идеята си, впечатлила журито, съставено от успели професионалисти и хора от бизнеса, по следния начин:


„Нашият проект се казва X-SIP.ORG и е дигитален ресурсен център за STEAM проекти. Той включва две части – образователно видеосъдържание, представено по иновативен начин – чрез анимации и визуализация. То покрива теоретичната обосновка на някоя STEAM наука (съкр. от Science, Technology, Engineering, Art & Math, на бълг. Наука, Технологии, Инженерство, Изкуство и Математика). Проектът включва и предложение за „научни кутии” към всяко видео, тоест ние „обличаме” теорията в практика. Нашата таргет група са деца от началното образование – 7-14 г. Чрез идеята ни те имат възможност с учители в учебна среда или с родители в домашна среда да изготвят проекти, които да развият техните креативност, иновативност, експериментателство и работа в екип. Това са компетенциите на XXI век и те подготвят децата за професиите на бъдещето.”

Образованието на бъдещето ще търси откриватели и мислещи хора. Това са тенденциите, смята Благовеста Ценова:

„Въпреки технологичния бум, образователните изисквания към децата и младите хора стават все по-големи. За нас е важно да стимулираме креативността у децата – т.нар. мислене „извън кутията”. Ние искаме да създаваме създатели, а не толкова консуматори. Бъдещето е на създателите.

Паралелно с положителните неща, които се случват у нас, в сферата на иновациите не липсват и слаби звена. Съветите за успех на Благовеста Ценова към хората с идеи са следните:

„В България има много идеи и много мислещи хора, които се опитват да ги реализират, но им трябва повече практика. Нужни са им именно проекти като „Иновация в действие”. Трябват им инструменти и начин, по който да валидизират идеите си, тоест – да видят дали на практика клиентът има нужда от тази иновация и дали това, което предлагат, ще се търси и продава. Проектите като „Иновация в действие” носят със себе си много практика, обратна връзка и менторство. Във всеки един момент хората трябва да бъдат готови да „убият” проекта си – да се откажат от нещо в него с цел да докажат устойчивостта му и да го надградят. Много голяма част от хората, искащи да реализират някаква идея не са готови да се откажат от нея с цел да я променят и подобрят. В някои случаи те се фокусират твърде много върху нея и не виждат възможностите около тях за реализиране на проектите им по възможно най-добрия начин.”

Като носител на голямата награда Благовеста Ценова ще има възможност да участва в лятната програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел:

„От обучението очаквам много работа и много предизвикателства, както и знания, поднесени по нов начин. Ще замина за Брюксел с много ентусиазъм. Сигурна съм, че ще надминат моите очаквания. Моят екип и аз вярваме, че образованието е най-добрата инвестиция, независимо от възрастта или етапа от професионалното или личното развитие. Желанието ми е всички хора да бъдат мотивирани, иновативни и да действат по посока на промяната!”

Снимка: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05