Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 юни – Световен ден на бежанеца

Снимка: БГНЕС

През 2018 година броят на бежанците е достигнал 25,9 милиона в световен мащаб – се казва в годишния доклад „Глобални тенденции” на Агенцията на ООН за бежанците. Сухата статистика за България показва, че през миналата година закрила са потърсили 2 536 лица, а само до април т.г. броят им е 416. Зад всяка цифра обаче стои човешки живот, съдба, мечти.

В българското общество битуват страхове, които са причина за различни стереотипи и дори митове, свързани с бежанците – казва Борислав Грозданов от Агенцията на ООН за бежанците в България. – Всяка година правим представително проучване сред българското общество за нагласите към бежанците и хората, търсещи закрила. На базата на проучването ни от 2018 г. мога да кажа, че един от основните страхове е свързан с престъпността и тероризма, но за последните 5 години няма случай на бежанец, който да е свързан с подобен акт в България.

С какво се сблъскват бежанците и какви усилия се полагат за по-лесната им адаптация?

Пред всеки търсещ закрила стои предизвикателство: той не знае езика ни, не познава държавното устройство. Ние работим в посока на това той правилно да се адаптира, направили сме филми, които са преведени на всички езици на настанените, които показват, какво трябва да се знае за страната, културната ориентация и за процедурата, която преминават, осигурили сме и обучение по български език – обяснява Янита Манолова, директор на Дирекция „Социална дейност и адаптация” в Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет (ДАБ при МС). – Процедурата трае между 3 и 6 месеца. След третия месец получават документ, с който могат да бъдат наети на пазара на труда. Информираме ги за възможностите, които се предоставят, в зависимост от компетентността, образованието, професионалния стаж и желанието им да работят в която и да е област.

Една от приоритетните области в работата на ДАБ са децата. За нас е изключително важно децата да знаят български език и да се образоват – подчертава Янита Манолова. В центровете на ДАБ са обособени специални стаи, в които децата могат да споделят своите притеснения и желания, изградени са и „сигурни зони” с 24-часово присъствие на психолози, педагози и социални работници.


Партнираме си с други ведомства и НПО. Ежегодно участваме в конкурса „С очите си видях бедата” на столична дирекция „Пожарна безопасност”, имаме подписани договори със Софийския университет и Нов български университет. Бежанците са хора, които бягат заради въоръжен конфликт или по друга причина, търсейки по-добър живот. И ние правим всичко необходимо, за да покажем нашето гостоприемство и толерантност – категорична е Янита Манолова.


Нашата мисия е да отбележим този ден и да покажем съпричастност към хората в нужда, да изкажем нашето уважение към смелостта им да напуснат домовете си и да поемат към непознатото. Ние не го наричаме празник, защото не празнуваме това, че хората са бежанци и това, че има бежанци по света – подчертава Мартина Райчинова от „Каритас“. – Днес искаме да покажем смелостта и на децата в тези трудни моменти, да ги накараме да се почувстват горди от това, което са постигнали. Подготвили сме и няколко видеа с истории на хора, които вече са се интегрирали в България.

Интересни събития е подготвила и Агенцията на ООН за бежанците.

Стартираме кампания, която ще предостави информация и любопитни факти, свързани с бежанците – обяснява Борислав Грозданов. – Официално откриваме интерактивна фотоизложба на Николай Стоянов и Фани Бъчварова „Самоличност“ (Identity) с истории на 10 бежанци и хора, търсещи закрила, от Сирия, Ирак, Афганистан, Иран и Мали. Благодарение на мобилно приложение снимките оживяват във видеоразказ, и човекът от фотографията споделя кой е, откъде идва, защо иска да остане в България, какви са мечтите и амбициите му. Когато се вгледаш в техните истории, осъзнаваш, че има много общи неща между нас и тези хора, които бягат от война и конфликти.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 20 юни до 4 юли в галерия „Ракурси“ в София, ул. Хан Крум № 4. Вход свободен.

Снимки: ДАБ при МС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07