От нашата градина на вашата трапеза с любов

Денка и Петър Георгиеви създават малката си семейна фирма преди 11 години в село Исперихово, разположено в подножието на предпланинските (Бесапарски) ридове на Западните Родопи. Дотогава отглеждали овошки в градините, които след демократичните промени отново стават семейно притежание. В един момент продукцията, която раждала плодородната им земя станала толкова много, че решили да я преработват, за да успеят да я продадат на пазара.  Много интересно се подредиха нещата – спомня си началото Петър Георгиев. – Участвах случайно в проекта JOBS („Заетост чрез подкрепа на бизнеса"), финансиран от Министерството на труда и социалната политика по Програмата на ООН за развитие (ПРООН).


Спечелихме проекта и направихме сушилнята. Оказа се обаче, че само със сушенето на плодове няма как да поддържаме успешен бизнес, който трае един сезон. Затова следващата идея беше да преминем към производство на сладка. Узаконихме цеха и започнахме да правим и сиропи. Така постепенно надграждахме създаденото, защото работим предимно със свои средства. Трябва човек да има твърда глава, повече мисъл и постоянство. Всичко става много бавно с много труд и енергия.


Тъй като земята им попада в защитената зона НАТУРА 2000, семейството се занимава основно с отглеждане на биологично чисти ягоди, череши, ябълки, круши, сини сливи и различни зеленчуци. Те не съдържат пестициди и химикали, но затова пък са заредени с положителните мисли и всеотдайността на производителите.

Един магазин или една фирма печели, колкото по-богат е асортиментът й –отбелязва Петър Георгиев. – Това е неписано правило, поне за мен. Стараем се да възродим и стари автентични рецепти като лютеница, домашен кетчуп, сладко (рачел) от тиква – това, което са правели и нашите баби, без консерванти и други добавки. Напоследък започнахме производството на сладка без захар, с петмез от фурми. За нас това е пътят – истинска, качествена храна. Хората все повече се убеждават в това. Със съпругата ми изпитваме удоволствие, когато допълваме гамата с нов продукт. Предлагаме вече и сироп от жълт кантарион и маточина. А сега с новата реколта замисляме да пуснем в продажба и натурални сокове. Удоволствието е по-голямо от самата печалба, която идва впоследствие.

Денка и Петър Георгиеви
От сушените плодове и зеленчуци, конфитюрите, сиропите и сладката до зеленчуковите съчетания за супи, стрити на прах, специално за малчуганите – всички тези продукти са отговор не само на нарастващото потребителско търсене на здравословна храна, но и улеснение в домашното приготвяне на питателни гозби. А ако човек е любител на по-нетрадиционните сладка и сиропи, именно на щанда на Денка и Петър ще открие и сладко от люти чушки, което да поднесе на гостите си с домашно овче сирене или кашкавал.

Първоначално рецептата, която ни даде нашата счетоводителка беше със смлени чушки, нещо като кетчуп. Ние обаче решихме да не мелим чушките, за да могат хората да виждат какво консумират. Трябва да ви кажа, че в този вид много се търси и жъне голям успех. Така е и със сладкото от стафиди с ром. Първо добавихме ром към сладкото от череши, за да се получи нещо нестандартно като аромат. Разбира се, алкохолът е в много малко количество, колкото да придаде по-интересен вкус. Имаме си редовни клиенти, правим и доставки, зареждаме и някои магазини в Пазарджик и в Пловдив. Полека-лека мрежата се разширява.

В София, семейството предлага продукцията си всяка сряда на фермерския пазар, пред Министерството на земеделието, който се организира със съдействието на българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Снимки: Дарина Григорова

Още от рубриката

Семинар по български език и култура събра в Търново участници от четири континента

В старопрестолния град Велико Търново се събраха представители от четири континента, обединени от желанието да изучават българските език, традиции, история и настояще. Занятията се провеждат в рамките на 42-ия Международен семинар по български език..

публикувано на 19.07.19 в 12:01

Българи изобретиха и патентоваха технология за добив на браунов газ от морската вода

От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света. С тези думи откривателят на брауновия газ - българинът Илия Вълков, формулира своето изобретение, вдъхновено от пасаж в Библията. Известен е..

публикувано на 19.07.19 в 11:19

Хакерско проникване в НАП отново бие тревога за киберсигурността в България

На 15 юли от базиран в чужбина сайт медиите и държавните институции в България научиха, че срещу базата данни на Националната агенция за приходите е извършена атака без никой да разбере. Анонимен мъж, представящ се като руснак, женен за българка,..

публикувано на 17.07.19 в 11:31