От нашата градина на вашата трапеза с любов

Денка и Петър Георгиеви създават малката си семейна фирма преди 11 години в село Исперихово, разположено в подножието на предпланинските (Бесапарски) ридове на Западните Родопи. Дотогава отглеждали овошки в градините, които след демократичните промени отново стават семейно притежание. В един момент продукцията, която раждала плодородната им земя станала толкова много, че решили да я преработват, за да успеят да я продадат на пазара.  Много интересно се подредиха нещата – спомня си началото Петър Георгиев. – Участвах случайно в проекта JOBS („Заетост чрез подкрепа на бизнеса"), финансиран от Министерството на труда и социалната политика по Програмата на ООН за развитие (ПРООН).


Спечелихме проекта и направихме сушилнята. Оказа се обаче, че само със сушенето на плодове няма как да поддържаме успешен бизнес, който трае един сезон. Затова следващата идея беше да преминем към производство на сладка. Узаконихме цеха и започнахме да правим и сиропи. Така постепенно надграждахме създаденото, защото работим предимно със свои средства. Трябва човек да има твърда глава, повече мисъл и постоянство. Всичко става много бавно с много труд и енергия.


Тъй като земята им попада в защитената зона НАТУРА 2000, семейството се занимава основно с отглеждане на биологично чисти ягоди, череши, ябълки, круши, сини сливи и различни зеленчуци. Те не съдържат пестициди и химикали, но затова пък са заредени с положителните мисли и всеотдайността на производителите.

Един магазин или една фирма печели, колкото по-богат е асортиментът й –отбелязва Петър Георгиев. – Това е неписано правило, поне за мен. Стараем се да възродим и стари автентични рецепти като лютеница, домашен кетчуп, сладко (рачел) от тиква – това, което са правели и нашите баби, без консерванти и други добавки. Напоследък започнахме производството на сладка без захар, с петмез от фурми. За нас това е пътят – истинска, качествена храна. Хората все повече се убеждават в това. Със съпругата ми изпитваме удоволствие, когато допълваме гамата с нов продукт. Предлагаме вече и сироп от жълт кантарион и маточина. А сега с новата реколта замисляме да пуснем в продажба и натурални сокове. Удоволствието е по-голямо от самата печалба, която идва впоследствие.

Денка и Петър Георгиеви
От сушените плодове и зеленчуци, конфитюрите, сиропите и сладката до зеленчуковите съчетания за супи, стрити на прах, специално за малчуганите – всички тези продукти са отговор не само на нарастващото потребителско търсене на здравословна храна, но и улеснение в домашното приготвяне на питателни гозби. А ако човек е любител на по-нетрадиционните сладка и сиропи, именно на щанда на Денка и Петър ще открие и сладко от люти чушки, което да поднесе на гостите си с домашно овче сирене или кашкавал.

Първоначално рецептата, която ни даде нашата счетоводителка беше със смлени чушки, нещо като кетчуп. Ние обаче решихме да не мелим чушките, за да могат хората да виждат какво консумират. Трябва да ви кажа, че в този вид много се търси и жъне голям успех. Така е и със сладкото от стафиди с ром. Първо добавихме ром към сладкото от череши, за да се получи нещо нестандартно като аромат. Разбира се, алкохолът е в много малко количество, колкото да придаде по-интересен вкус. Имаме си редовни клиенти, правим и доставки, зареждаме и някои магазини в Пазарджик и в Пловдив. Полека-лека мрежата се разширява.

В София, семейството предлага продукцията си всяка сряда на фермерския пазар, пред Министерството на земеделието, който се организира със съдействието на българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Снимки: Дарина Григорова

Още от категорията

Обикновена опунция (Opunitia humifusa), местността Побити камъни над гр. Белослав

Дивите кактуси в България – красота, която плаши

Лозенската планина е едно от любимите места на софиянци за разпускаща разходка през почивните дни, особено онази нейна част, която полека се извисява над Панчаревското езеро. Някъде там, на метри по склона надолу от отъпканата пътека, се крие,..

публикувано на 23.10.19 в 12:34

Ученият Атанас Раденски: Когато уважаваш хората, няма да крадеш от тях

Атанас Раденски – един от успелите български учени зад граница, се завърна в родината, за да представи втория си роман “Спасителката”. След падането на тоталитарния режим у нас, той заминава за Съединените щати и днес е професор по компютърни..

публикувано на 23.10.19 в 12:07

И в модерното съвремие, българинът остава верен на традициите

Сондаж на социологическата „Галъп интернешънъл", разпространен насред предизборната кампания и вероятно затова определян от някои като провокативен, показва, че българското общество проявява редица традиционалистки навици. Привързаността към..

публикувано на 22.10.19 в 11:07