Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във виенската зала Рингтурм се открива изложба, посветена на българската архитектка Стефка Георгиева

4
Зала за тенис „София”
Снимка: ©Archiv-Stefka-Georgieva

Настоящата изложба във Виена представя архитектурните творби на Стефка Георгиева, които са сред най-ярките примери за универсален архитектурен език, използван от архитектите през втората половина на ХХ век, независимо от коя страна на Желязната завеса са работили. Експозицията може да бъде посетена до 27 септември. По същото време сградата ще бъде „опакована” от българската художничка Даниела Костова. 

Снимка: © Wiener Städtische Versicherungsverein

Архитект Стефка Георгиева, макар и не особено известна на широката общественост, се счита за най-важния представител на българската архитектура през втората половина на ХХ век, оставила траен отпечатък върху развитието на архитектурата в България. Признание за нейния талант е назначаването й за ръководител на отдел в двете най-важни държавни служби в областта на градското проектиране в 70-те и 80-те години на миналия век – „Главпроект” и „Софпроект” .

Стефка Георгиева следва от 1942-1944 г. архитектура в Техническия университет в Мюнхен, но прекъсва следването си в Германия поради Втората световна война. По-късно продължава в София, където през 1947 г. завършва Държавната политехника. По нейни проекти са построени много обществени и жилищни сгради и комплекси, сред които хотелите „Люляк” и „Мак” в курорта „Златни пясъци”, спортната зала за тенис „София”, жилищна група с 3 високи блока за дипломатическия корпус в София, хотелски комплекс „Фрегатата“ и други хотели и ресторанти в курортен комплекс „Слънчев бряг“, хотел на Държавния съвет в правителствена резиденция „Бояна“ в София, вили и резиденции за Държавния съвет в Парк Евксиноград и др. Проектира много български павилиони на изложения в чужбина. В края на 70-те години Стефка Георгиева се ориентира професионално към Африка. За съжаление, разработените от нея проекти за големи спортни зали, търговски центрове и хотели в Нигерия, остават неосъществени поради нестабилната политическа обстановка в страната.

Изключителния усет за работа с материалите и детайлите Георгиева е развила по време на следването си в Мюнхен при именития немски архитект Ханс Дьолгаст. Работейки в държавните институции на социалистическа България, тя успява да включи оригинален прочит на дръзкото архитектурно движение, наречено „брутализъм”. В социалистическа България „брутализма” се насърчава от правителството, но за разлика от страните в Западна Европа у нас той е „използван” преди всичко в построяването на важни обществени сгради или жилищни сгради за номенклатурата.

Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14