Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Величието на старата българска столица оживява с битки и кулинария

Снимка: www.царевец.com

В крепостта „Царевец“, Велико Търново, започва 5-то издание на международния фестивал "Средновековен Търновград"/ 29 юни - 01 юли/. Тази година форумът се свързва с 800-годишнината от управлението /през 1218-1241/ на великия български цар Иван-Асен Втори. Тогава градът достига до истински разцвет, а България се нарежда сред големите империи и кралства в Европа. За начало на програмата са предвидени концерт и огнено шоу "Звезди над средновековен Търновград" в Двореца на Царевец. Във възстановките на исторически събития през почивните дни ще участват над 140 „реконструктори“  от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна. Тази година във фокуса на форума са вкусът и кухнята на средните векове. Участниците ще приготвят на място ястия от епохата на Второто българско царство, от Византия, Англия, Русия, Скандинавския регион и Средиземноморието. За посетителите ще има дегустации на медовина, бира, манастирска и войскова храна от периода XII-XIV век. За първи път ще се проведе боен турнир, показващ изкуството на болярите – български благородници и военачалници през Средните векове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54 годишният Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод..

публикувано на 19.03.24 в 11:57

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06