Петровден – любим летен празник в България

Снимка: архив

Днес православните българи честват деня на светите равноапостоли Петър и Павел, наричан от народа Петровден. Различни по характер и съдба, двамата са сред най-великите създатели на една нова цивилизация, основана върху християнското учение. Петър е бил обикновен рибар от Галилея, един от първите, които Исус привлича като свой ученик. Павел е с по-високо потекло. Отначало бил противник на християнството, но се преобразява, след като Исус му се явява по пътя му към Дамаск. И двамата загиват при първите гонения срещу християните по времето на император Нерон /64-68 година/. „Тези двама бяха един, въпреки че мъченичеството им е в различни дни“, пише Св. Августин Блажени.

Празникът е особено популярен сред българското население. Той символизира големия възход на природата и живота в началото на истинското лято, което у нас обикновено започва в края на юни. Петровден често се е падал в дните на жътвата, затова е празник, на който православният канон разрешава да се работи, макар и половин ден. По традиция българите си представят Св. Петър като добродушен старец, който държи ключовете от вратите на Рая и допуска в него праведните души. В народни поверия Св. Павел присъства като по-строг, дори суров човек. В миналото празникът е имал /в някои области от Източна България/ продължение на следващия ден под името Павльовден. На този ден не са палели огън, за да умилостивят строгия светец, да не им праща пожари. Това, разбира се, е далеч от християнската представа за Св. Павел. Просто прероден езически обичай, свързан с надеждата, че огънят няма да изпепели реколтата от жито.

Народната любов към Петровден личи от множество обичаи, свързани с гощавки. Най-често се прави ястие от първото пиле, излюпено през годината, за предпочитане млад петел. Понякога гощавката е общ курбан край нивите, за здраве и берекет. В отделни планински области Петровден се почита и като ден на овчарите – тогава стопаните отиват при кошарите, за да опитат от първото за годината сирене. На този ден в църквата се носят за благослов и първите узрели ябълки – „петровки“. Днес официално е ден на занаятчиите и празник на много български градове – Белоградчик, Етрополе, Лясковец, Павликени, Своге и др.

Още от рубриката

Белградската крепост над албанския град Берат, датираща от времето на Първото българско царство

Българите в Албания – отломка от древнобългарската история и култура

„Най-новите българи“ е филм на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), посветен на българската диаспора в Албания. Българската общност бе официално призната през 2017 година от албанския парламент. Историкът от ДАБЧ д-р Йордан Колев..

публикувано на 09.07.19 в 13:30

Величието на старата българска столица оживява с битки и кулинария

В крепостта „Царевец“, Велико Търново, започва 5-то издание на международния фестивал "Средновековен Търновград"/ 29 юни - 01 юли/. Тази година форумът се свързва с 800-годишнината от управлението /през 1218-1241/ на великия български цар Иван-Асен..

публикувано на 28.06.19 в 08:05

Изложба в Ловеч обединява молитвените послания от всички религии

В рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС 2019, във фоайето на Областна администрация на Ловеч бе открита изложба под наслова „Молитви на 5 езика“. Тази година една от темите е „Толерантност и превенция на езика на омразата“...

публикувано на 15.06.19 в 10:30