Петровден – любим летен празник в България

Снимка: архив

Днес православните българи честват деня на светите равноапостоли Петър и Павел, наричан от народа Петровден. Различни по характер и съдба, двамата са сред най-великите създатели на една нова цивилизация, основана върху християнското учение. Петър е бил обикновен рибар от Галилея, един от първите, които Исус привлича като свой ученик. Павел е с по-високо потекло. Отначало бил противник на християнството, но се преобразява, след като Исус му се явява по пътя му към Дамаск. И двамата загиват при първите гонения срещу християните по времето на император Нерон /64-68 година/. „Тези двама бяха един, въпреки че мъченичеството им е в различни дни“, пише Св. Августин Блажени.

Празникът е особено популярен сред българското население. Той символизира големия възход на природата и живота в началото на истинското лято, което у нас обикновено започва в края на юни. Петровден често се е падал в дните на жътвата, затова е празник, на който православният канон разрешава да се работи, макар и половин ден. По традиция българите си представят Св. Петър като добродушен старец, който държи ключовете от вратите на Рая и допуска в него праведните души. В народни поверия Св. Павел присъства като по-строг, дори суров човек. В миналото празникът е имал /в някои области от Източна България/ продължение на следващия ден под името Павльовден. На този ден не са палели огън, за да умилостивят строгия светец, да не им праща пожари. Това, разбира се, е далеч от християнската представа за Св. Павел. Просто прероден езически обичай, свързан с надеждата, че огънят няма да изпепели реколтата от жито.

Народната любов към Петровден личи от множество обичаи, свързани с гощавки. Най-често се прави ястие от първото пиле, излюпено през годината, за предпочитане млад петел. Понякога гощавката е общ курбан край нивите, за здраве и берекет. В отделни планински области Петровден се почита и като ден на овчарите – тогава стопаните отиват при кошарите, за да опитат от първото за годината сирене. На този ден в църквата се носят за благослов и първите узрели ябълки – „петровки“. Днес официално е ден на занаятчиите и празник на много български градове – Белоградчик, Етрополе, Лясковец, Павликени, Своге и др.

Още от категорията

Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница

Сред плеядата от български светци, които закрилят родината ни се нарежда и света великомъченица Злата Мъгленска – покровителката на българския род зад граница. Според житието й, тя живяла през ХVІІІ век, в бедно българско семейство, в село..

публикувано на 18.10.19 в 12:26

Първа поява на Томичовият псалтир от XIV в. пред българска публика

Томичовият псалтир – един от най-ценните ръкописи, запазен от Средновековието, за първи път гостува в София. Ценната реликва от „втория златен век“ на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва и ще бъде..

публикувано на 12.10.19 в 09:30
Колаж: Михаил Димитров

Експозицията „Историческо величие“ ни връща в златните години от българската история

Българската история е запазила в аналите си множество свидетелства за героичното ни минало. Многобройните военни победи, завоювани от нашите предци преди и по време на Първото и Второто българско царство, отреждат на страната ни стратегически..

публикувано на 09.10.19 в 12:32