Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петровден – любим летен празник в България

Снимка: архив

Днес православните българи честват деня на светите равноапостоли Петър и Павел, наричан от народа Петровден. Различни по характер и съдба, двамата са сред най-великите създатели на една нова цивилизация, основана върху християнското учение. Петър е бил обикновен рибар от Галилея, един от първите, които Исус привлича като свой ученик. Павел е с по-високо потекло. Отначало бил противник на християнството, но се преобразява, след като Исус му се явява по пътя му към Дамаск. И двамата загиват при първите гонения срещу християните по времето на император Нерон /64-68 година/. „Тези двама бяха един, въпреки че мъченичеството им е в различни дни“, пише Св. Августин Блажени.

Празникът е особено популярен сред българското население. Той символизира големия възход на природата и живота в началото на истинското лято, което у нас обикновено започва в края на юни. Петровден често се е падал в дните на жътвата, затова е празник, на който православният канон разрешава да се работи, макар и половин ден. По традиция българите си представят Св. Петър като добродушен старец, който държи ключовете от вратите на Рая и допуска в него праведните души. В народни поверия Св. Павел присъства като по-строг, дори суров човек. В миналото празникът е имал /в някои области от Източна България/ продължение на следващия ден под името Павльовден. На този ден не са палели огън, за да умилостивят строгия светец, да не им праща пожари. Това, разбира се, е далеч от християнската представа за Св. Павел. Просто прероден езически обичай, свързан с надеждата, че огънят няма да изпепели реколтата от жито.

Народната любов към Петровден личи от множество обичаи, свързани с гощавки. Най-често се прави ястие от първото пиле, излюпено през годината, за предпочитане млад петел. Понякога гощавката е общ курбан край нивите, за здраве и берекет. В отделни планински области Петровден се почита и като ден на овчарите – тогава стопаните отиват при кошарите, за да опитат от първото за годината сирене. На този ден в църквата се носят за благослов и първите узрели ябълки – „петровки“. Днес официално е ден на занаятчиите и празник на много български градове – Белоградчик, Етрополе, Лясковец, Павликени, Своге и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58