Майстори представят тънкости на художествените занаяти на Петровден в София

Снимка: БГНЕС

Сръчност, воля, полет на въображението и много знания за свойствата на материалите, са основните качества, които отличават добрия майстор занаятчия. Практикуването на занаяти е сред най-старите човешки дейности, съхранени до днес като израз на човешкия стремеж към красота, творчество и  себеизява. Занаятите са неделима част от нашето културно наследство, нещо повече – чрез тях се съживяват традициите, останали от миналото. В днешното време на бурен технологичен прогрес, имаме нужда да се докосваме до занаятите. Чрез тях човек може да загърби стреса на ежедневието и да се почувства творец на нещо уникално. С това послание Регионалната занаятчийска камара - София поде инициатива под надслов "Първи стъпки в занаята". Началото поставят на 29 юни, когато по традиция българите отбелязват Петровден. Денят е професионален празник на всички занаятчии. Всеки жител и гост на столицата, който иска да види как се правят керамични изделия с грънчарско колело, как се изковават декоративни пластики от майстор медникар, може да посети алеята пред входа на Регионалния исторически музей - София (пл. "Бански" № 1). Там малки и големи ще имат възможност дори сами да се включат в някоя достъпна занаятчийска практика.

Снимка: Регионална занаятчийска камара – София
Чрез занаятите пазим своята българска идентичност– казва Мария Николова от Регионалната занаятчийска камара в София. Те са важна част от българското нематериално културно наследство, което трябва да се съхрани и популяризира.

Основната ни идея е да поставим занаятчийски работилници, в които да представим както традиционните художествени занаяти, така и занаяти, които успешно се обновяват в контекста на съвременността. Всеки посетител на Регионалния исторически музей и на нашия празник ще има възможност да се включи в изработването на занаятчийски продукт. Ще участват майстори от областта на медникарството, грънчарството, дърворезбата, изработването на изделия от кожа. Специално сме поканили занаятчия, който ще показват как се прави традиционната за Калофер дантела, т.нар. българска „брюкселска“ дантела. Демонстрациите с грънчарско колело са основен атракцион на занаятчийските изложения. Майстор медникар пък ще покаже как се изковават бижута от бакър. Това също е любопитно да се види, защото не е често срещана възстановка на занаята. Сред акцентите в програмата е демонстрация и дегустация на традиционното за Петровден празнично ястие „бял мъж“. То се приготвя на основата на млечни продукти и е характерно за старопланинския район на България. Ще покажем гравиране върху кожа - един древен занаят, който обаче почти е изчезнал у нас. Надяваме се да празнуваме Петровден заедно с всички почитатели на културата и изкуството, отразени чрез занаятите. Идеята ни е да популяризираме активно занаятите, за да се наложи занаятчийската работилница и на софийска трибуна.

И днес много родители целенасочено записват децата си да изучават занаят при някой опитен майстор, а в различните градове има занаятчийски камари, които организират подобни демонстрации и изложения. Там всеки може да почерпи информация „от извора“. Това възражда интереса към занаятите и дава още смисъл в нашето ежедневие.

Човек усеща удовлетворение и одухотвореност от нещо, което е изработил със собствен труд. Всъщност, занаятът е подходящ за самостоятелни и независими по дух хора. Начинът, по който майстора представя изделията си, показва силата на неговата личност и оригиналния му поглед към света. Така че занаятът е изкуство и не е просто форма за изява на всеки един от нас. Мисията на Националната занаятчийска камара е да обединява усилията на регионалните камари и така да се съхранява и популяризира цялата палитра от занаяти.

Още от рубриката

Български учени предлагат стратегия за развитието на изкуствения интелект

Учени от Българската академия на науките представиха в Министерския съвет рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект. Документът цели да подпомогне изработката на Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект в..

публикувано на 14.07.19 в 10:05

Българите по света с още по-добри условия за следване в български висши училища

През 1993 г. висшите учебни заведения в България отвориха врати за българските общности извън пределите на страната. За да учат в български университет кандидат-студентите от българските диаспори, трябва да отговарят на няколко условия: да са с..

публикувано на 13.07.19 в 10:10

Детският научен център „Музейко“ показва как се проектира безмоторен самолет

Днес голямата поляна в Южния парк в София ще се преобрази в място за игри, забавления и научни предизвикателства за малчуганите. Те са подготвени специално от Детския научен център „Музейко“, който е организирал интересни научни закачки и..

публикувано на 13.07.19 в 08:30