Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволката Сезин Сезгин с награда за благородство и доблест

Да имаш голямо сърце не тежи

4
Снимка: Радио Кърджали

За трета поредна година инициативата „Национална младежка награда за проявени благородство и доблест“ връчи отличия за извършени добрини на деца и младежи до 20 годишна възраст. Сред отличените с наградата за „Благородство и доблест“ в двореца „Врана“ край София беше и 17-годишната Сезин Сезгин от професионална та гимназия „Руска Пеева“ в гр. Джебел.

На 14 юни в София получих награда за благородство и доблест. Но аз вярвам, че приех наградата за целия ни клуб „Да имаш голямо сърце не тежи, споделя Сезин.

Тя е доброволка от Българския младежки червен кръст, инициатор е на няколко благотворителни фондонабирателни кампании, освен това е автор на приказката „Приключения в гората“, с която гостува в детски градини в региона и със събраните средства подпомага деца в риск с дрехи, книги, обувки. Автор е и на помагалото за първа помощ за деца „Учим се да помагаме – мама, татко и аз“, а освен това организира фондонабирателните кампании „Топъл обяд“, „Топла дреха“ и „Това преживях за пръв път“. Като свой пример и вдъхновение посочва класната си ръководителка Ваня Енчева.



През 2017 година г-жа Енчева и част от персонала на училището основават клуб на БЧК. После се ражда идеята в организацията да се включат и младите хора и да направят клуб на Българския младежки червен кръст. Към днешна дата там членуват 39 деца.



Мотивацията дойде след първата инициатива, когато децата видяха със очите си как изглежда благодарността.– спомнясиВаня Енчева Тогава помогнахме на един самотно живеещ възрастен човек, на когото купихме каквото сме преценили, че има нужда. И знаете ли как изглежда благодарността? Благодарността изглежда като една сълза в ъгъла на окото на човека. След тази случка, децата започнаха едно по едно да прииждат в клуба.


През тези почти три години децата от клуб „Да имаш голямо сърце не тежи“ събират повече от 20 000 лева, с които подпомагат деца в неравностойно положение, самотно живеещи или бедстващи хора.

Призовахме хората да помогнат на тези, които са в нужда и получихме голяма подкрепа от жителите на града, – разказва за началото на инициативите Сезин.– Всеки носеше по нещо - играчки, дрехи, продукти от първа необходимост... Всички дарени дрехи бяха изпрани и изгладени, опаковани с любов и раздадени на нуждаещите се. Обаче това не беше достатъчно. Бяха нужни пари и измислихме да направим нещо различно.

Първо решават да оползотворят знанията и уменията си от училище. Все пак учат в професионална паралелка – „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“! Приготвят ястия и сладкиши, които продават в определени дни и места и информират населението за кампаниите си.
Събраните пари отново изразходват за нуждаещи се хора. Сезин продължава:

Освен това направихме и куклена постановка, сами си писахме сценариите за представленията, събраните средства отново дарихме на нуждаещи се хора. В куклените постановки разказвахме за помощта, човечността и толерантността, които БЧК разпространява по целия свят. Последният ни сценарий е свързан с първа до лекарска помощ за най-малките. Решихме да издадем и такава книжка. Искам да благодаря на БЧК-Кърджали, и всички хора, които ни подкрепиха в начинанието.

Мотивира ни най-вече госпожа Енчева и радостта по лицето на някой човек, на когото сме успели да помогнем“, допълва Сезин. Единадесетокласничката вече се е ориентирала и за специалността, която иска да следва след 12-ти клас – медицина, за да продължи да помага на хората…

Към своите връстници отправя призив да се включат в доброволческите групи на БЧК, защото бъдещето на България и бъдещето на целия свят зависи от младите. Има много хора на които можем да помогнем, казва Сезин.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00