Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нюансите сиво в българската икономика

Връчване на годишните награди „Икономика на светло“
Снимка: БГНЕС

Голяма част от българската икономика е законосъобразна и работи на светло, като плаща всички данъци, такси, работни заплати и осигуровки на наетите лица. Но има и такъв икономически сектор, който функционира нелегално или полулегално, а генерира около 20-30% от БВП, според различните оценки на синдикатите и работодателите. Това стана ясно на форум, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и Националния център "Икономика на светло", на който бе представено изследването „Икономика на светло“. Според него, сивата икономика е паднала до около една пета. Ръстът на легалния бизнес от 4,5% за 2018-та е най-високият за последните 5 години. Причините за това са финансовата и икономическа стабилност, мерките за подобряване на бизнес средата и за ограничаване на сивата икономика. Председателят на АИКБ Васил Велев припомни, че сивата икономика не само ощетява хазната, но и е форма на нелоялна конкуренция спрямо фирмите, работещи по правилата.

Все пак АИКБ отчита продължаващи неблагополучия в някои държавни политики. Така например в енергетиката все още продължава непазарното и привилегировано положение на производителите на ток от ВЕИ и от когенерация, както и на така наречените американски централи.

Тенденцията обаче е ясна и времената на дивата пазарна икономика и беззаконието отдавна отминаха. Днес не само че е по-лесно, но и много по-изгодно да се прави легален бизнес. Заслугата за това е не само на деловите среди, но и на властите,  които се стремят да улеснят и да не пречат дори на най-малкия и немощен бизнес. С оглед на това се работи за създаване на по-добри инфраструктури, законови рамки, добре работещо правосъдие – все неща, чиято липса плаши бизнеса и го кара да предпочита нелегалността. Големи рискове от сива икономика има в строителството, туризма, транспорта и особено в малките фирми, но според Васил Велев това не бива да ни прави песимисти. „През 1993 г. брутният продукт на България на глава от населението е бил 3 583 долара. При приемането на валутния борд през 1997-ма става 3 810 долара, а през 2017 г. – 8 331 долара или 2,3 пъти повече. И това е благодарение на 350 хил. предприемачи в България. Затова трябва да се популяризират и хубавите примери“, препоръча  шефът на АИКБ. Точно някои от добрите примери бяха наградени на конкурса на  Националния център "Икономика на светло" – депутатът от коалицията „Обединени патриоти“ Християн Митев, Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ и българската редакция на радио „Дойче веле“.

Експертите отчитат ускоряване на тенденцията за „изсветляване“ на българската икономика и прогнозират, че след пет години сивият сектор ще спадне до едно приемливо европейско равнище от около 13-15%. Защото според социалния министър Бисер Петков, все повече работещи разбират, че загубите от неформалния труд са основно за тях. В момента те може и да са доволни, че разполагат с повече средства заради неплатени данъци и осигуровки, но в бъдеще с доходите си от обезщетения и пенсии ще бъдат на ръба на оцеляването. Загуби търпи и за цялото общество, тъй като намалените приходи от данъци и осигуровки ограничават възможностите на държавата да инвестира в жизненоважни публични системи като здравеопазване, образование, социална система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00