Петър Димитров: „Програмата е много силна, фестивалът е емоционален и истински“

Започва A to JazZ

Крисчън Скот аТунде Аджуа и последният му албум Ancestral Recall, "експлозиите от звуци" на група Ghost Note, порасналото "дете-чудо" Джейкъб Колиър... Това са само част от имената в програмата на фестивала , а срещата с тях със сигурност ще дари на публиката незабравими преживявания. По традиция събитието е в края на първата седмица от юли, а откритата сцена вече е построена в Южен парк-2. На 5, 6 и 7 юли (при това безплатно) ще чуем общо 12 концерта в различни "отсенки" на жанра. Човекът, който всяко лято организира тази прекрасна "джаз-ваканция" за столичани, е Петър Димитров, основател и артистичен директор на фестивала – ще го познаете по велосипеда, с който обикаля София, говорейки по телефона си, по характерната прическа и бликащия ентусиазъм, когато стане дума за джаз:

Christian Scott aTunde AdjuahИзключително съм щастлив, горд, възторжен от това, че за девети път имаме възможност да организираме A to JazZ – споделя той. Може да звучи нескромно, но това е голям фестивал, толкова емоционален и истински. Утвърди се като един от водещите на Балканите, предизвиква огромен интерес не само сред българската, но и сред чуждестранната аудитория. Наред с представянето на прекрасни артисти, "голямата победа" тази година е, че екип на Mezzo ще заснеме някои от концертите. За първи път български културен продукт ще бъде документиран и излъчен по най-голямата телевизия за класическа музика, джаз и танц. Можем да кажем, че страната ни, благодарение на своето огромно културно богатство, все по-често присъства на престижни международни форуми. Щастливи сме, че сме сред "двигателите" на този процес.

В рамките на фестивала провеждаме конференция A to JazZ Talks, посветена тази година на артистите и техния път към международната сцена. Сред лекторите е Йън Патерсън  един от водещите критици на изданието All About Jazz. Както и Вирго Силамаа – представител на Music Estonia, който обучава млади артисти как сами да продуцират, да осигуряват финансиране, да градят съвместни творчески проекти с музиканти от други страни и пр. Катрин Маквикър дългогодишен агент в една от водещите световни импресарски агенции Music Works International, ще сподели своя сериозен опит . Г-жа Маквикър е първият агент от такава величина, включил български проект в листата на престижната компания това е Jazz Cats на Христо Йоцов. Лекция ще изнесе и г-н Улрих Бекерхоф, артистичен директор на Jazzahead може би най-голямото световно изложение за джаз, което се провежда ежегодно в Германия.
Още докато подбираме програмата преживявам радостта от тази среща, виждам се как стоя отстрани и усещам "сблъсъка" на двете енергии многобройната публика и безкрайно талантливите музиканти на сцената. Българските имена са: Митко Карамфилов с неговия дебютен проект "Екология", Теодосий Спасов и проектът му "Вяра", Маги Алексиева с българо-френска група MEY feat Jcat, Ritmos Negros, които само преди седмица свириха на емблематичния Glastonbury Festival, Прея ще представи дебютняи си албум, ще чуем също Koka Mass Jazz, триото на Димитър Бодуров (модератор на нашата конференция), гостите ни от Румъния JazzyBIT...

За втори път поканихме Биг бенда към катедра "Поп и джаз изкуство" на НМА, ръководен от известния тромпетист и композитор Мишо Йосифов. Това е едно от най-важните звена на нашето музикално образование и бихме искали да им дадем мотивация да продължат напред.

Организаторите са предвидили и Park Yoga Breakfast – занимания по йога от 8.30 всяка сутрин (на фестивалната поляна), мини фестивал A to JazZ Kids (концерти, уроци по танци и музикални игри), както и джем сешъни от 23 ч. всяка вечер.

Снимки: atojazz.bg

Галерия