„Книжна София“: книгите откриват читателите си дори в градския транспорт

Не е задължително да имаш много, за да даваш. Доказва го едно момче, което расте в социален дом, и от четири години дарява не само храна за тялото, но и за духа. Осемнайсетгодишният Кирил Балдев е сърцето на кампанията “Книжна София”, която си е поставила за цел, книгите да намерят всеки един от нас – в трамвая, в метрото, на улицата, в парка. Тези дни той започна да осъществява своята идея, раздавайки разнообразна литература в центъра на столицата и във влака от София до Бургас. 

„Книжна София“ цели да привлече вниманието към книгите – разказва той. – Другата цел на кампанията е хората да започнат да четат повече, включително в градския транспорт, и да имат по-голям достъп до литература. Правил съм и други кампании, свързани с книги, по селата, но този път реших тя да бъде в София, тъй като вече живея тук.

Идеята на Кирил е да предоставя книги в метрото и в наземния транспорт, които пътниците да четат, и на тяхно място да оставят свои. Момчето вярва в лоялността на хората и се надява нито едно превозно средство да не остане без четиво.

Смятам, че все още има съвестни граждани, които няма да злоупотребят с инициативата – добавя Кирил. – И тъй като ще бъде през цялата година, надявам се на хората да им стане навик да вземат и да оставят книги. Освен в градския транспорт, литература ще се дарява в парковете и в централните места на столицата. А като по-далечна цел стои таблото на всяка спирка, да показва в кое превозно средство и в колко часа ще бъдат раздавани книги.

Ръка в инициативата му подават Столичната библиотека, която обещава да създаде пункт за дарения на книги, издателства, които му продават литература с отстъпка, училища, приятели. Това обаче не е първата дарителска кампания на Кирил. Започва преди четири години, когато заедно с приятели събира около сто тома за опожареното читалище в родното си село Мененкьово. След това помислихме, че не трябва да се набавят книги, само когато е избухнал някъде пожар, а целогодишно да се търсят читалища, които имат нужда от тях, казва момчето. Оттогава събира книги чрез Фейсбук и ги дарява на закъсали образователни институции. На Коледа и Великден пък осигури хранителни продукти за самотни възрастни хора в множество села. Участва и в набирането на средства за пострадала в катастрофа съученичка.

Занимавам се с подобни кампании, защото те ми носят удовлетвореност и чувствам пълнота в мен самия – подчертава Кирил. – Освен това виждам, че книгите по някакъв начин помагат на хората – а и нали трябва да сме си в полза един на друг с каквото можем.

Кирил Балдев учи самостоятелна форма в математическата гимназия в Пазарджик. Стреми се да се развива, за да бъде, по думите му, част от обществото и да прави повече неща за България. Една от първите крачки, които предприема, идвайки в София, е да се запише в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Според мен всяка една книга си струва да бъде прочетена – вярва той. – Затова и чета всякаква литература, тъй като в даден момент получената информация може да ми послужи. Обичам да чета всичко, но най-любимият ми жанр е психологията, а също и криминални романи.

След като завърши училище, Кирил смята да учи политология. Но не и да влиза в политиката, защото българският народ се е настроил зле срещу всички политици – добри или лоши. Ще се опита обаче да основе свое движение, което да събира всички българи, без значение откъде идват и какво работят, и всеки със своите идеи да даде нещо от себе си в полза на нашата страна.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Български учени предлагат стратегия за развитието на изкуствения интелект

Учени от Българската академия на науките представиха в Министерския съвет рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект. Документът цели да подпомогне изработката на Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект в..

публикувано на 14.07.19 в 10:05

Българите по света с още по-добри условия за следване в български висши училища

През 1993 г. висшите учебни заведения в България отвориха врати за българските общности извън пределите на страната. За да учат в български университет кандидат-студентите от българските диаспори, трябва да отговарят на няколко условия: да са с..

публикувано на 13.07.19 в 10:10

Детският научен център „Музейко“ показва как се проектира безмоторен самолет

Днес голямата поляна в Южния парк в София ще се преобрази в място за игри, забавления и научни предизвикателства за малчуганите. Те са подготвени специално от Детския научен център „Музейко“, който е организирал интересни научни закачки и..

публикувано на 13.07.19 в 08:30