„Книжна София“: книгите откриват читателите си дори в градския транспорт

Не е задължително да имаш много, за да даваш. Доказва го едно момче, което расте в социален дом, и от четири години дарява не само храна за тялото, но и за духа. Осемнайсетгодишният Кирил Балдев е сърцето на кампанията “Книжна София”, която си е поставила за цел, книгите да намерят всеки един от нас – в трамвая, в метрото, на улицата, в парка. Тези дни той започна да осъществява своята идея, раздавайки разнообразна литература в центъра на столицата и във влака от София до Бургас. 

„Книжна София“ цели да привлече вниманието към книгите – разказва той. – Другата цел на кампанията е хората да започнат да четат повече, включително в градския транспорт, и да имат по-голям достъп до литература. Правил съм и други кампании, свързани с книги, по селата, но този път реших тя да бъде в София, тъй като вече живея тук.

Идеята на Кирил е да предоставя книги в метрото и в наземния транспорт, които пътниците да четат, и на тяхно място да оставят свои. Момчето вярва в лоялността на хората и се надява нито едно превозно средство да не остане без четиво.

Смятам, че все още има съвестни граждани, които няма да злоупотребят с инициативата – добавя Кирил. – И тъй като ще бъде през цялата година, надявам се на хората да им стане навик да вземат и да оставят книги. Освен в градския транспорт, литература ще се дарява в парковете и в централните места на столицата. А като по-далечна цел стои таблото на всяка спирка, да показва в кое превозно средство и в колко часа ще бъдат раздавани книги.

Ръка в инициативата му подават Столичната библиотека, която обещава да създаде пункт за дарения на книги, издателства, които му продават литература с отстъпка, училища, приятели. Това обаче не е първата дарителска кампания на Кирил. Започва преди четири години, когато заедно с приятели събира около сто тома за опожареното читалище в родното си село Мененкьово. След това помислихме, че не трябва да се набавят книги, само когато е избухнал някъде пожар, а целогодишно да се търсят читалища, които имат нужда от тях, казва момчето. Оттогава събира книги чрез Фейсбук и ги дарява на закъсали образователни институции. На Коледа и Великден пък осигури хранителни продукти за самотни възрастни хора в множество села. Участва и в набирането на средства за пострадала в катастрофа съученичка.

Занимавам се с подобни кампании, защото те ми носят удовлетвореност и чувствам пълнота в мен самия – подчертава Кирил. – Освен това виждам, че книгите по някакъв начин помагат на хората – а и нали трябва да сме си в полза един на друг с каквото можем.

Кирил Балдев учи самостоятелна форма в математическата гимназия в Пазарджик. Стреми се да се развива, за да бъде, по думите му, част от обществото и да прави повече неща за България. Една от първите крачки, които предприема, идвайки в София, е да се запише в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Според мен всяка една книга си струва да бъде прочетена – вярва той. – Затова и чета всякаква литература, тъй като в даден момент получената информация може да ми послужи. Обичам да чета всичко, но най-любимият ми жанр е психологията, а също и криминални романи.

След като завърши училище, Кирил смята да учи политология. Но не и да влиза в политиката, защото българският народ се е настроил зле срещу всички политици – добри или лоши. Ще се опита обаче да основе свое движение, което да събира всички българи, без значение откъде идват и какво работят, и всеки със своите идеи да даде нещо от себе си в полза на нашата страна.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Българската кралица на брейка Queen Mary с квота за Олимпиадата в Париж

С брейкинг някога уличните банди разчиствали сметките си, но днес той пълни залите единствено заради шоуто с експлозивни елементи, шеметен ритъм и креативен стил. И макар брейк танците да се доближават до изкуството, те вероятно ще дебютират като..

публикувано на 15.10.19 в 11:30

Инсинераторът в центъра на София повдига въпроси без ясен отговор

Изгарянето на отпадъци в София се обмисля от Столична община и „Топлофикация София“ още от 2008 г. Оттогава досега обаче, общината не отчита положителните развития в законодателството за управление на отпадъци в Европейския съюз, нито най-добрите..

публикувано на 14.10.19 в 11:45

Наградите „Джон Атанасов” 2019 – отворен код за напредък в науката

През октомври е рождената дата на Джон Атанасов – българинът, работил в областта на математиката, физиката и инженерните науки в САЩ, когото наричаме „баща на електронния компютър“. На негово име у нас е учредено престижно държавно отличие, което..

публикувано на 09.10.19 в 13:04