Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сделката за закупуване на Ф-16 – на кантар до последно

Ден след като президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на четири договора по сделката със САЩ за закупуването на 8 изтребителя F-16 Block 70, парламентарната комисия по отбрана отхвърли ветото. Стана с гласовете на част от управляващите сили – ГЕРБ и ВМРО, и на част от опозицията – ДПС. Илюзорно е да очакваме, че гласуването на ветото в пленарна зала, предвидено за петък, ще има обратен знак, защото оспорваният от президента закон бе приет от същите тези сили.

Въпреки това, държавният глава сметна за необходимо да направи снощи официално изявление, в което повтори аргументите си, че цената на сделката е висока, договореното оборудване и въоръжение на Ф-16 е незадоволително, а решението те да бъдат платени наведнъж може да осуети реализацията на проектите за модернизиране на сухопътните и военноморските сили. Румен Радев, който освен президент е и главнокомандващ на въоръжените сили, твърди, че в договорената от правителството сделка са заложени също скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси. Управляващите не отричат, че допълнителни разходи ще има, но според тях при подобни сделки те са нормална практика и поемането им е въпрос на политическо решение. Но политически е и аргументът на президента, че закупуването на Ф-16 не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България.

Решимостта, с която държавният глава опонира на сделката подсказва, че ако парламентът окончателно отхвърли ветото му, както се и очаква, той може да наложи вето и върху закона за актуализация на държавния бюджет, с която управляващите осигуриха средства за плащане на самолетите. То вероятно също би било отхвърлено, но би поставило под въпрос сроковете за осъществяване на сделката, защото крайният срок на американските оферти е 5 септември. Военният министър Красимир Каракачанов коментира, че нарушаване на сроковете би довело само до оскъпяване и по-неблагоприятни условия за възможен друг договор. 

Конфронтацията за изтребителите протича на фона на една необикновена политическа картина в страната. Против ратификацията на сделката са не само опозиционните  БСП и партия Воля, но и участващите в управляващата коалиция националистически формации "Атака" и НФСБ. От „Атака“ коментираха, че по въпроса за изтребителите се е оформила една екзотична коалиция – на управляващите ГЕРБ и ВМРО, от една страна, и ДПС, от друга. От „Воля“ пък изтъкнаха, че "година и половина преди следващите парламентарни избори в България вече е договорена една нова коалиция“. Два дни преди гласуването на президентското вето в петък крамолите в коалицията Обединени патриоти проличаха в един пореден неуспешен опит за провеждане на извънредно заседание на нейния коалиционен съвет. Лидерът на МВРО Красимир Каракачанов заяви, че  „Коалицията “Обединени патриоти” вече я няма“, а лидерът на “Атака” Волен Сидеров изрази очакване премиерът Бойко Борисов да прояви интерес по въпроса, защото фактически има правителствена криза.

Дали премиерът споделя оценката на Сидеров, че в България има правителствена криза, не е никак сигурно. Последните политически трусове около Ф-16 за пореден път потвърждават, че по основните въпроси на управлението с помощта на ДПС кабинетът „Борисов 3“ има достатъчна политическа подкрепа и без „Атака“ и НФСБ. Потвърждение за това е и категоричното отхвърляне на критиките на президента, публикувано на страниците на Министерството на отбраната веднага след снощното му изявление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00