Обсъдена бе нова концепция за интеграция на ромите в България

Автор:
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов представи пред Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет нова „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в България“.  Документът има три основни приоритета – обвързване на всички социални плащания към ромите със задължението децата в семействата да посещават училище, премахване на незаконните ромски гета и оттам превенция на етническото напрежение в страната.

Красимир Каракачанов вицепремиер на България:

От много години е видно, че интеграцията на това население на практика не работи, защото тя не дава никакви видими резултати.  Случва се точно обратното, бедността се увеличава. Неграмотността сред децата и процентът на децата, които не посещават училище се увеличава. Криминогенната атмосфера в районите, в които има компактно такова население, живеещо в незаконни гета, е напрегната. Смятам, че е сбъркана философията въобще на идеята за интеграция на това население. Защото досега виждаме, че всички мерки, които се правят през НПО-та, не са реално това население да бъде интегрирано и през образованието да бъде равноправно на пазара на труда, да се стимулират тези хора реално да се грижат за децата си, реално да се образоват и оттам да си намират подходяща работа. Тук се получава един порочен кръг – роден в гетото, ти оставаш там – оставаш без образование, не получаваш трудови навици и липсата им те прави аутсайдер на пазара на труда. Това означава тотална маргинализация, един затворен порочен кръг.

В залата се чуха редица мнения от страна на неправителствения сектор. Някои подкрепиха нуждата от нова философия за интеграцията на ромското население, но критиците бяха повече.

Асен Колев от „Информа” - Асеновград:

Вие продължавате да говорите за престъпност, но няма циганска престъпност, господин Каракачанов, има престъпност в България. Повече от 90% от хората работят съзнателно, целенасочено, когато има възможност. Да, точно така е. Интеграцията е двустранен процес. Интеграцията значи ромите да се интегрират, но и българите да възприемат това с желание. Има случай, когато един ром казва и аз съм българин, но знаете ли какво стана с него след това?

Георги Бахов, директор на Фондация „Ромска интеграция“:

Ама защо има бедни? Защото ако отидем при някой работодател и ме видят, че съм черен ще кажат – „о-о, добре, ще ти се обадя“– достатъчно! Няма работа за ромите. Работим единствено в чистотата, на контейнерите за изхвърляне на отпадъци, защото там българи не работят.

Мария Стоименова, фондация „Гюлчай”:

Концепцията, която давате не е правилна за България. Няма да се делим на цигани и на българи. Ние, циганите, сме част от българското общество.

Предложената концепция не подлежи на гласуване от Националния съвет и ще бъде внесена в правителството, като проектодокумент за промяна на новата Стратегия за ромската интеграция, която трябва да бъде гласувана в парламента през 2020 г.

В заключение Красимир Каракачанов обобщи:

Слушайки повечето от вас, оставам с впечатление, че аз не живея в тази страна. Шест месеца този документ се обсъжда и е публичен. Още в началото казах, че ние сме отворени за всякакви бележки. Но извинявайте, да говорим, че проблем няма и че едва ли не проблемът се решава, означава, че ние си заравяме главата в пясъка. Нека да излезем от клишетата, защото клишетата показаха, че не вършат работа.


Още от рубриката

Тайните послания на българските пафти

Един от най-красивите елементи на народния костюм на българката несъмнено са пафтите. Изящни, изкусно изработени от различни метали, украсени с причудливи фигури и плетеници, тези токи за колан са смятани за символ на женствеността. Първоначално..

публикувано на 21.08.19 в 08:10

Михаил Кочев: Занаятите съществуват, докато има отдадени на тях хора

Всяка работа си иска майстора – казва българският народ. Тази мъдрост е преминала през проверката на времето и е валидна и в съвременния свят. Да получиш признание, че си майстор в своята професионална област е въпрос на престиж и чест. Обикновено..

публикувано на 19.08.19 в 12:45
Ансамбъл за народни песни и танци “Пазарджик”

Списание „Изживей България“ черпи вдъхновение от българските традиции

Предстои да излезе от печат вторият брой за 2019 година на списание „Изживей България“. Темата на броя са шевиците , дава информация в аванс издателят д-р Светлана Радева. Самата тя е омагьосана от красотата на родните бродерии, благодарение на..

публикувано на 19.08.19 в 11:24