Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдена бе нова концепция за интеграция на ромите в България

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов представи пред Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет нова „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в България“.  Документът има три основни приоритета – обвързване на всички социални плащания към ромите със задължението децата в семействата да посещават училище, премахване на незаконните ромски гета и оттам превенция на етническото напрежение в страната.

Красимир Каракачанов вицепремиер на България:

От много години е видно, че интеграцията на това население на практика не работи, защото тя не дава никакви видими резултати.  Случва се точно обратното, бедността се увеличава. Неграмотността сред децата и процентът на децата, които не посещават училище се увеличава. Криминогенната атмосфера в районите, в които има компактно такова население, живеещо в незаконни гета, е напрегната. Смятам, че е сбъркана философията въобще на идеята за интеграция на това население. Защото досега виждаме, че всички мерки, които се правят през НПО-та, не са реално това население да бъде интегрирано и през образованието да бъде равноправно на пазара на труда, да се стимулират тези хора реално да се грижат за децата си, реално да се образоват и оттам да си намират подходяща работа. Тук се получава един порочен кръг – роден в гетото, ти оставаш там – оставаш без образование, не получаваш трудови навици и липсата им те прави аутсайдер на пазара на труда. Това означава тотална маргинализация, един затворен порочен кръг.

В залата се чуха редица мнения от страна на неправителствения сектор. Някои подкрепиха нуждата от нова философия за интеграцията на ромското население, но критиците бяха повече.

Асен Колев от „Информа” - Асеновград:

Вие продължавате да говорите за престъпност, но няма циганска престъпност, господин Каракачанов, има престъпност в България. Повече от 90% от хората работят съзнателно, целенасочено, когато има възможност. Да, точно така е. Интеграцията е двустранен процес. Интеграцията значи ромите да се интегрират, но и българите да възприемат това с желание. Има случай, когато един ром казва и аз съм българин, но знаете ли какво стана с него след това?

Георги Бахов, директор на Фондация „Ромска интеграция“:

Ама защо има бедни? Защото ако отидем при някой работодател и ме видят, че съм черен ще кажат – „о-о, добре, ще ти се обадя“– достатъчно! Няма работа за ромите. Работим единствено в чистотата, на контейнерите за изхвърляне на отпадъци, защото там българи не работят.

Мария Стоименова, фондация „Гюлчай”:

Концепцията, която давате не е правилна за България. Няма да се делим на цигани и на българи. Ние, циганите, сме част от българското общество.

Предложената концепция не подлежи на гласуване от Националния съвет и ще бъде внесена в правителството, като проектодокумент за промяна на новата Стратегия за ромската интеграция, която трябва да бъде гласувана в парламента през 2020 г.

В заключение Красимир Каракачанов обобщи:

Слушайки повечето от вас, оставам с впечатление, че аз не живея в тази страна. Шест месеца този документ се обсъжда и е публичен. Още в началото казах, че ние сме отворени за всякакви бележки. Но извинявайте, да говорим, че проблем няма и че едва ли не проблемът се решава, означава, че ние си заравяме главата в пясъка. Нека да излезем от клишетата, защото клишетата показаха, че не вършат работа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40