Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морската градина във Варна се превръща в мащабно арт изложение

Международният панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика” за 23-и пореден път ще се превърне в място за изява на творци. От 1 до 21 август в него ще участват някои от най-добрите автори в областта на изящното и приложното изкуство, на художествените занаяти и музиката. Както всяка година публиката ще се включи активно в изложението – тя не само ще присъства на създаването на авторски произведения, но ще може да вземе урок по занаят или изкуство и да гласува за най-красивия сувенир.

Проектът “Да предадеш занаят” показва непреходността на българските занаяти и в него представяме автори, които предават своето творчество – разказва за програмата на панаира Веселина Савова, председател на асоциация “Булгарика”. - Например имаме варненска тъкаческа школа, която е научила много свои ученици да тъкат, а те, от своя страна, също вече имат ученици. Радвам се, че наблюдаваме голямо възраждане на занаятите.



Докато преди 23 години някои от майсторите се притесняваха да казват, че са занаятчии, в момента това е гордост. Много занаяти не просто се възродиха, но станаха и начин на живот на хората, които се занимават с тях. Другият ни традиционен проект се нарича “Родове” и в него показваме как занаятите се наследяват в рода от баща на син, от майка на дъщеря, от дядо на внук. Всяка година представяме по едно семейство и занаята, с който то се занимава. Чрез проекта “Открития” пък издирваме майстори из цялата страна и всеки път във фокуса ни застава нов автор
.

Това, което различава варненския панаир от останалите изложения в страната, е че събира на едно място представители на художествените занаяти и художници и всички те заедно творят. В галерията “Къщата на майсторите” със свои картини това лято участват творци от Франция, Германия, Словения, Съединените щати, Русия, Южна Корея. Българските художници са представени от Паруш Парушев, Явор Витанов, Владин Владев, а сред изтъкнатите майстори на занаяти срещаме имената на дърворезбарите Тина Ружина, Петко Петков, на тъкачите Веселин Фесчиев, Дарина Рахнева, на стъкларя Борислав Коруджиков.



Най-голямата ни радост е когато видим големи художници да се възхищават на творби на самоуки майстори
– казва още Веселина Савова. - Например Иван Костов, който изработва изключителна миниатюрна дърворезба, през миналото лято спечели признанието на руския професор Вячеслав Бабияк и според него това са едни от най-прекрасните творби, попадали пред погледа му. Друго смислено нещо е, че успяваме да променим живота на майстори, които намираме понякога в най-отдалечените краища на страната – достатъчно е да ги представим пред публиката. Така се случи с невероятния дърворезбар Траян Габровски от Тетевен, чиито творби буквално бяха разграбени на панаира.



Затова е важно да показваме нашите майстори в град като Варна, където има много туристи и Морската градина става едно от най-търговските места през лятото. Тогава авторите разбират, че могат да се отдадат на своя занаят и това да храни семействата им. Именно тази връзка между изкуството и възможността да съществуваш чрез дарбата си е една от важните задачи, които сме си поставили, организирайки това изложение
.

Панаирът ще бъде открит с фолклорен концерт с участието на изпълнителите от “Ария България” и на ансамбъл “Варна”, ще има много атракции за Деня на Варна – 15 август, а на закриването ще бъдат обявени победителите в конкурса “Сувенири” и ще бъдат раздадени специалните награди.

Снимки: bulgarika.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00