Детски хор от Русе спечели медали и вниманието на публиката в Италия

Снимка: seghizzi.it

Русенският хор "Св. Георги Победоносец" успешно завърши 25-тия си концертен сезон с участието си в хоров конкурс "Seghizzi", в италианския град Гориция. Петдесет и осмото издание на форума се проведе в няколко различни категории, а българският хор се представи отлично в категорията за фолклорни обработки и традиционни песни, както и в категорията за ново съвременно произведение.

За своите изпълнения хор "Св. Георги Победоносец" бе награден от 8-членно международно жури със златен и два бронзови медала, а също и със специалната награда "Поезия в музиката" за цялостно представяне.

Международният хоров конкурс се състоя в края на юли, като в него взеха участие подбрани хорове от Италия, Испания, Украйна, Полша, Австрия, Канада, Индонезия, Филипините, Япония, както и българският хор от Русе.Диригент и основател на хора е Мина Драганова-Влайкова, а в репертоара му са включени възрожденски, патриотични песни, православни песнопения, фолклорни обработки и образци на световната хорова музика.

Още от категорията

Тодор Бакърджиев: „Участието и наградата от фестивала в Синсинати са голямо вдъхновение за нас“

Преди дни в гр. Синсинати (САЩ) завърши първото издание на Cincinnati Public Schools International Jazz Festival. Заедно с оркестри от 22 училища от Щатите, участие взе Джаз бендът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с ръководител..

публикувано на 16.10.19 в 14:01

Старозагорската опера с гастрол в София - след премиера в Италия и преди началото на новия сезон

Щастливи сме, че имаме възможност да осъществяваме толкова интересни постановки. Благодарни сме на общината в града и Министерството на културата, които неизменно ни подкрепят – думи на Огнян Драганов, режисьор, директор на Старозагорската..

публикувано на 11.10.19 в 12:00
Актьорският състав от млади певци  в постановката „Зографът Захарий“.​

„Зографът Захарий“ с нов прочит и премиерни спектакли в Софийската опера

Софийската опера открива новия си сезон с премиера на „Зографът Захарий“ – опера от Марин Големинов по либрето на Павел Спасов. Представленията са две – на 11 и 13 октомври. Едва ли можем да обхванем всички исторически, естетически и морално-етични..

публикувано на 10.10.19 в 14:02