В село Гела идват гайдари от цял свят за традиционното надсвирване

| обновено на 05.08.19 в 14:50
Снимка: архив

Родопското село Гела ще събере отново майсторите свирачи на каба гайда. Традиционното гайдарско надсвирване ще се проведе в местността Илинденските поляни над селото, в първата събота на август. Всяка година там се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване винаги са не по-малко от 8000, като в последно време броят им достига до 13 000 хиляди. Фестивалът добива все по-голяма популярност и прераства в международен форум. През годините са регистрирани чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция,Великобритания и Шотландия. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е 5- годишен, а най-възрастният – на 85 години. Целта на надсвирването е да популяризира автентичния родопски фолклор. И тази година в съпътстващата фестивална програма ще участват певчески, инструментални и танцови състави, групи за народни обичаи и индивидуални изпълнители. За доброто настроение ще допринесат и колоритните надигравания между самодейците, изложенията, демонстрациите на занаяти и народните веселби.

Още от категорията

Интересен сезон, пълен с хубава музика и майсторски изпълнения, обещава Оркестърът за народна музика на БНР

Започваме своя 67-и концертен сезон – разказва главният диригент Димитър Христов . В началото ще изпълним “Тракийски буенеци” на Коста Колев – една знакова пиеса от репертоара ни . Свирим я на първия си концерт всяка година, за да не забравяме..

публикувано на 08.10.19 в 12:58

Фолклорният фестивал „Северина“ събира български и чуждестранни състави в Русе

От 4 до 6 октомври, крайдунавският град Русе е домакин на Четвъртото издание на международния младежки фолклорен танцов фестивал „Северина“. Целта на организаторите е да се даде шанс за изява на по-голям брой младежи и деца, които да се ангажират с..

публикувано на 04.10.19 в 07:00

Дельовите празници – регионална традиция с „космически” привкус

От 2007 година в най-южния град на Родопите – Златоград – месец септември е под знака на празниците в памет на войводата Дельо. Героят, живял в края на XVII – началото на XVIII век, е вече донякъде и „космическа” личност. От 1977г. прочутата песен..

публикувано на 21.09.19 в 08:00